EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

185

Bijdrager:

Jaar:

1944

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

111 Binnenstad

Straat:

Stratumseind

Onderwerp 1.:

Wereldoorlog I en II

Onderwerp 2.:

Bombardementen / Catastrofen

Onderwerp 3.:

1944 - 19 september

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Stratumseind, 19 september 1944.

Beschrijving

Terwijl we op 18 september waren bevrijd volgde direct daarna nog een bombardement. Hoe voel je dat dan aan, nog in de bevrijdingsroes verkerend ?


Geplaatst op

30-04-2005

Reacties:

Datum: 01-11-2006
Naam: Hans van Melis  
img

Marjo was dit het poortje naar het college? Ik herken verderop het balkon op de hoek van de Smalle Haven. Vul jij, of iemand anders mag ook, de rest even in. Het Kantongerecht is wel duidelijk.


Datum: 01-11-2006
Naam: Marjo Spierings  
img

Ja, klopt! Wat helemaal weg is, is het huis van fam. Kroet.nr 61.Richting stad staat nog (met wat er over was), het huis van Talamini en v. Pelt. Daarachter het huis met de spitse gevel moet het huis zijn wat herbouwd werd, van Timmermans Volksbelang.Wat betreft nr. 51-53, dat zie je ook nog maar nr. 49 valt wat weg in de flauwe bocht. Ik heb ooit een foto gezien waar het goed te zien was hoe het voor de oorlog was, maar kan hem nog niet terug vinden!Ik zal mijn best doen!


Datum: 01-11-2006
Naam: Marjo Spierings  
img

Hans, kijk ook even op foto 3123 daar is de situatie van vóór het bombardement!


Datum: 03-11-2006
Naam: J.Meijer  
img

De persoon op het balkon is waarschijnlijk een amerikaanse parachutist.Op de avond van het bombardement werd onze fam. verzocht het pand Cafe De Phenix te verlaten, daar zij met machinegeweren en een gevechtswagen op de hoek van de Smalle haven het voor ons te gevaarlijk vonden om daar te blijven. Die nacht sneuvelden er ook twee amerikanen, die dood s'morgens in huis lagen.


Datum: 27-05-2008
Naam: Jan van der Meulen  

Vraag : is de ronde toegangspoort niet van Ligtvoet ?


Datum: 27-05-2008
Naam: Marjo Spierings  
img

Nee Jan, de ronde poort is de toegangsweg naar Bouwmaterialen Booms. Ligtvoet ligt nog een paar deuren achter, waar de fotograaf staat.


Datum: 03-10-2012
Naam: Loet Vossen  
img

Als ik mij goed herinner gaf de poort toegang tot o.a. schildersbedrijf Wim Coolen. Die naam is ook te zien op de gevel boven de boog.
Ik was bevriend met Peter Kroet. Hij woonde in het pand net voor Ligtvoet.
Misschien woonde de familie voor het bombardement op nr. 61?


Datum: 12-01-2013
Naam: Wim Coolen  
img

Inderdaad,schildersbedrijf Wim Coolen ( mijn neefoom ) was door deze poort bereikbaar. De oprit liep langs hotel Oud Eindhoven (Jantje v/d Heijden) tot voorbij de timmerwerkplaats van ik meen Sipmans. De werkplaats van Coolen lag achter en in het verlengde van de keuken van Oud Eindhoven was even breed en ongeveer 4meter diep. Daar achter de lege bussen- rommelruimte waar het dak grotendeels vanaf was. De zolder liep op dit stukje ook boven de oprit. Aan de muur van deze onderdoorgang hingen de ladders .In 1955 was tussen Oud Eindhoven en schoen- leerzaak Volksbelang een lege plek. Daar deden wij de werk- verfpotten schoon branden (stinken en rook). Ik meen dat in 1958 schildersbedrijf Coolen verhuisd is naar de Potgieterstraat.


Datum: 07-05-2019
Naam: Paul van der Cingel  
img

Na het puinruimen bleef het nog jaren een open plek. Het erachter gelegen College was vrij toegankelijk. Aan de linkerkant stonden nog een paar bedrijfspanden. En helemaal achteraan was het distributiekantoor. Daar konden mensen tot ongeveer 1950 hun bonkaarten ophalen. Door de oorlog was er veel schaarste en om de nog aanwezige voorraden zo goed mogelijk te verdelen, ging alles op de bon. Elk gezin kreeg afhankelijk van de gezinssamenstelling bonnen waarmee men in de winkels de op de bon vermelde levensmiddelen of b.v. kleding of schoenen kon kopen. Er ontstond natuurlijk ook ruilhandel. Het eind van de oorlog betekende niet het eind van de distributie, al ging er steeds meer van de bon, zoals men toen zei. Koffie ging als laatste in 1950.