EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation

Geen Google maps coördinaten aanwezig

Uw selectie...

Fotonr.:

13120

Bijdrager:

Jaar:

Niet bekend

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

115 TU-terrein

Straat:

Klein Tongelrepad

Onderwerp 1.:

Niet bekend

Onderwerp 2.:

Niet bekend

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Sectie B Klein Tongelre

Beschrijving

Op de foto staat "Wijk B Klein Tongelre", maar dat moet "Sectie B" zijn. We weten nog niet welke straat op de foto is afgebeeld.
Sectie B was waar nu het terrein van de TU/e is. Klik HIER voor een plattegrond waaruit dit kan worden afgeleid. Op die plattegrond is links "Sectie B" genoemd, tussen de Dommel en boven de spoorlijn. Merk op dat Tongelre in die tijd (1832) grenzen had met Stratum en met Woensel, maar niet met Eindhoven. Midden op de kaart is 't Hofke duidelijk herkenbaar. Onderaan loopt het kanaal van links naar rechts door de gemeente. Vanaf 't Hofke loopt een weg schuin naar links, naar een soort dorpskerntje dat in grootte vergelijkbaar is met 't Hofke. Die weg is de Tongelresestraat. Bij die dorpskern loopt deTongelresestraat aan de noordkant door naar links en gaat dan door met een knik naar links. Ongeveer op de plek van die dorpskern is vandaag de dag de kruising van de Tongelresestraat met de rondweg (Jeroen Boschlaan) en direct rechts van die knik is het winkelcentrum Haagdijk.
De plattegrond komt uit een document dat te bekijken is op  www.saspeelland.nl/theomeulendijks/files/4_Historisch_onderzoek_in_Tongelre-Eindhoven.pdf. In die PDF is het 'Afbeelding 3  Verzamelkaart Tongelre 1832'. (Red.)


Geplaatst op

03-03-2021

Reacties:

Datum: 08-03-2021
Naam: Eric Kemperman  
img

Ik weet ook niet welke straat dit is, maar "Klein Tongelre" is op oude kadasterkaarten het buurtje rondom de kruising Zandstraat-Tongelresestraat. Kijk maar eens op topotijdreis.nl. De Zandstraat heette vroeger Woenselsche weg, wat zou kunnen betekenen dat het een niet-onbelangrijke verbindingsweg was.