EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

15261

Bijdrager:

Jaar:

1986

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

115 TU-terrein

Straat:

John F Kennedylaan

Onderwerp 1.:

Kunst / Kunstwerken / Kunstmonumenten

Onderwerp 2.:

Kunstobjecten

Onderwerp 3.:

Overige Kunstobjecten

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Mens Agitat Molem

Beschrijving

Sinds het eerste academische jaar voert de TU/e dit Latijnse motto als lijfspreuk. Anno 2006 staan deze drie woorden nog steeds afgedrukt op de doctorsbullen. Er zijn nogal wat vertalingen in omloop, maar de universiteit lijkt zich het best thuis te voelen bij ‘De menselijke geest zet de materie in beweging’. Of in een meer dichterlijke versie: ‘De massa die geen leven heeft, des mensen geest een leven geeft’. De eerlijkheid gebiedt te melden dat deze spreuk zich nooit diep geworteld heeft in het collectieve bewustzijn. In de geschiedenis duikt er slechts sporadisch een referentie aan het motto op.
In de jaren zestig kon er op feesten en partijen van de THE regelmatig genoten worden van de muziek van een gezelschap dat zich Los agitatos de molemo’s noemde. In 1965 zwaaide een prins carnaval de scepter over de Hogeschool die zich tooide met de naam vorst Mensagitatmolemius I. In juni 2002 was er in het gestripte gebouw T-Hoog (nu Vertigo) een spectaculaire lichtinstallatie te zien onder de naam Lux agitat molem. Het oorspronkelijke motto is aangebracht op een plaquette aan de muur van het Paviljoen, maar deze muur en het Paviljoen zijn intussen gesloopt. Deze gevelsteen was een geschenk van architect ir. S.J. van Embden bij gelegenheid van de officiële opening van de THE.
De spreuk is ook te vinden op de zilveren staf van de pedel, die gebruikt wordt bij academische plechtigheden. Opmerkelijk is dat deze tekst op de staf gegraveerd is onder een schaalmodel van de ark van Noach, een bijbels artefact gebouwd volgens voorschriften van de Opperbouwmeester. Met een beetje goede wil kan Noach beschouwd worden als de eerste ingenieur.
Op de achtergrond staat de Ring van Möbius, geplaatst bij het 30-jarig bestaan van de TH-TU/e in 1987. Het originele ontwerp van de kunstwerken is van Dom Hans van der Laan en beide werken zijn gemaakt onder leiding van ing. Hans Kalkhoven. Zie ook de foto's 4892 en 30165.
 


Geplaatst op

15-12-2021
Geen reacties gevonden bij deze foto