EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

39523

Bijdrager:

Jaar:

1957

Stadsdeel:

Stratum

Buurt:

230 Puttense Dreef

Straat:

St Petrus Canisiuslaan

Onderwerp 1.:

Religie

Onderwerp 2.:

Katholieke Kerken

Onderwerp 3.:

Stratum, Pius X

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Pius X-kerk

Beschrijving

Viering van Allerheiligen in 1957, een paar jaar voordat de Pius X-kerk in 1960 in gebruik werd genomen. Merk op dat er zelfs vertegenwoordigers van de landmacht, de politie en de marechaussee meelopen. De kerk was een ontwerp van architect Theo Boosten (zie foto 22027). Bij het moderne kerkgebouw stond een aanbouw met open betonskeletbouw. Het interieur was een grote open ruimte onder een zadeldak (zie bijvoorbeeld de foto's 23792 en 39530). In de jaren tachtig werd in de kerk een kleinere ruimte voor de kerkdiensten gebouwd. In 1992 werd de kerk gesloten en later gesloopt en vervangen door een nieuw kerkgebouw (zie foto 39627).
Deze foto maakt deel uit van een serie over de Pius X-parochie en de kerk. KLIK HIER voor zes extra foto's. Hieronder staat de informatie over die extra foto's: eerst de bovenste rij en daarna de onderste rij, in beide gevallen van links naar rechts.
Bovenste rij:
De eerste foto is uit 1958. Het is de sacramentsprocessie op 8 juni van dat jaar. Op de foto staan volgens de beschrijving "bruidjes" en communicantjes.
De tweede foto werd gemaakt bij de inzegening van de meisjesschool Marguerita door bisschop Mutsaerts op 27 mei 1959.
Op de derde foto staat een begrafenisstoet van een Engelenmis, d.w.z. de mis voor een overleden baby. Het gaat hier om Paulus Maria Mes, die aan de Moreelselaan woonde. Hij werd geboren op 17 maart 1958, een dag later gedoopt en ruim een maand later al met een noodprocedure gevormd. Hij overleed 27 juni.
Onderste rij:
De eerste foto is uit 1959 en toont de "processie oplegging scapulier".
De tweede foto is gemaakt bij de eerstesteenlegging van het nieuwe kerkgebouw, op 3 november 1959.
Op de derde foto staan kinderen die in 1959 hun eerste communie doen. Dat was op 31 mei en het ging toen om 50 jongens en 46 meisjes.
(Red.)

-



 


Geplaatst op

24-03-2022
Geen reacties gevonden bij deze foto