EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

40324

Bijdrager:

Jaar:

1905

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

111 Binnenstad

Straat:

Rechtestraat

Onderwerp 1.:

Horeca

Onderwerp 2.:

Hotels

Onderwerp 3.:

Hof van Holland

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Rechtestraat

Beschrijving

Een oude ansichtkaart met de Rechtestraat in 1905, gezien in de richting van de St. Catharinakerk. Aan het eind van de straat hotel Hof van Holland en boekhandel Van Piere is net niet zichtbaar door de kromming van de straat. Vervoer gaat nog grotendeels met paard en wagen en de straat is nog voorzien van trottoirs, met bij sommige panden paaltjes met zware smeedijzeren kettingen die deze panden wat allure geven. In het midden van het wegdek de rails van de stoomtram. (Red.)


Geplaatst op

26-09-2022

Reacties:

Datum: 27-09-2022
Naam: P R F van der Cingel  
img

Die paaltjes waren in die tijd zeker nog niet van beton maar van natuursteen. Je kon je behoorlijk zeer doen aan die kettingen, er zaten vaak venijnige punten aan. Ik denk overigens dat ze niet alleen voor het deftige allure werden geplaatst, maar vooral om de voorgevels te beschermen tegen dronken passanten die de muur zouden kunnen gebruiken om hun gezwollen blaas te ledigen. In de Ten Hagestaat waren er ook een paar panden met zulke kettingen.


Datum: 28-09-2022
Naam: bert van herk  
img

Die paaltjes staan er nu nog in de Ten Hagestraat op nummer 10. Het lijken net middeleeuwse martelkettingen. Ik vind dat dit soort kettingen niet meer gebruikt mogen worden. Je haalt je er helemaal aan open als er iets gebeurt. Het staat wel prachtig voor dat pand moet ik zeggen, maar het heeft totaal geen beveiligingsfunctie. Het staat er voor de sier, ik hoop dat er niemand op valt, want dan ziet hij/zij er beroerd uit. Deze kettingen heb ik ook in een kleinere vorm aan een goeiendag zien zitten. Dat zag er zeer effectief uit.


Datum: 02-10-2022
Naam: Bert van Diepen  
img

De rails in de straat was van de T.E.G. (Tramwegmaatschappij Eindhoven - Geldrop), een paardentram. Er heeft nooit een stoomtram gereden op de route Rechtestraat - Stratumseind - Stratumsedijk. De T.E.G. werd later overgenomen door de T.M. (Tramweg-Maatschappij De Meierij) een stoomtram, maar die reed via Dommelstraat - Parklaan - Nachtegaallaan - Bleekstraat - Vestdijk - Geldropseweg.