EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

40367

Bijdrager:

Jaar:

Niet bekend

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

111 Binnenstad

Straat:

Emmasingel

Onderwerp 1.:

Bedrijven / Industrie

Onderwerp 2.:

Philips

Onderwerp 3.:

Complex Emmasingel

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Philipscomplex Emmasingel

Beschrijving

De Emmasingel met van links naar rechts de Bruine Heer, de Witte Dame en de Lichttoren. Rechts is ook nog de laagbouw zichtbaar die tussen de Witte Dame en de Lichttoren in stond, hier begint nu het Lichtplein. Op de plaats van de muur is een nieuwe, donkergrijze, vleugel aan de Lichttoren gebouwd, die qua kleur dus sterk contrasteert met de witgeschilderde Lichttoren. De Bruine Heer maakt tegenwoordig deel uit van woon-, winkel- en kantoorcomplex De Admirant, dat weer onderdeel is van winkelgebied Emmadistrict. Ook de Emmasingel zelf is opnieuw ingericht. De Witte Dame kreeg pas in 1953 haar karakteristieke witte kleur, deze foto lijkt dan ook van na die tijd. Zie ook foto's 3077 en 40366. (Red.)


Geplaatst op

29-09-2022

Reacties:

Datum: 29-09-2022
Naam: Martin Swinkels  
img

Volgens mij is het genoemde Lichtplein niet waar de schrijver het in de beschrijving neerlegt maar verder naar links op de hoek van de Emmasingel en de Willemstraat.


Datum: 29-09-2022
Naam: P R F van der Cingel  
img

Die laagbouw was het kantoorgebouw, voordat wat we nu de Bruine Heer noemen, gebouwd was. Op de hoek van de gevel, boven de toegangspoort hing een grote klok. Het gebouw was over de Gender gebouwd. De Gender liep onder het gebouw door, stak de Emmasingel over en vervolgde haar weg onder de grond richting Markt. Hoe het verder ondergronds ging weet ik niet. Zou het de Vestdijk geweest kunnen zijn?


Datum: 30-09-2022
Naam: P R F van der Cingel  
img

Op de foto staan enkele auto's waarvan alleen de Volkswagens ons bekend voorkomen. De bestelwagen is van het Engelse merk Commer. Het autootje met die aflopende rug is een Minor, een Tsjechische auto uit een fabriek die je, als je wat ouder bent, beter kent van motorfietsen, nl. Jawa. We kennen alleen Skoda nog uit Tsjechië, maar vroeger had het land een grote autoindustrie. Voor de liefhebbers, op internet zijn veel mooie afbeeldingen te zien.


Datum: 01-10-2022
Naam: bert van herk  
img

Toen, prachtig hè. Nou staat op dezelfde plaats een visboer lekkerbekjes en kibbelingen te verkopen.


Datum: 01-10-2022
Naam: bert van herk  
img

Onder dat donkere gebouw naast de Witte Dame, net boven de stoep (maaiveld) zie je een rij ramen. Daarvan waren twee keer twee ramen dichtgemetseld. Daar liep de Gender ooit onderdoor.


Datum: 01-10-2022
Naam: bert van herk  
img

De Volkswagen (VW Kever) met de twee kleine achterruitjes was mijn leswagen. Rijles was 17 gulden per uur en examen was 50 gulden. In 1971. Voor rijden in één keer geslaagd en theorie de tweede keer geslaagd. Het examen werd afgenomen in hotel Atlanta, Karel de Grotelaan. Mooie tijd.


Datum: 02-10-2022
Naam: bert van herk  
img

Allemaal sovjetauto's, maar de mooiste vond ik nog de Trabant met zijn brommermotortje. Er stond 12 jaar levertijd op.


Datum: 03-10-2022
Naam: ad Thijssen  
img

Beste Bert, bij je laatste twee inzendingen denk ik dat je verhaaltje van de Kever met dubbel achterruitje als leswagen en het brommermotortje een beetje verzinsels zijn. Een rijlesgeld van 17 gulden was in die tijd wel erg veel en een Trabant had geen brommermotortje. Alle Oostblok-auto's hadden in die tijd tweetaktmotoren en geen bromfietsmotortje. Zelfs de Nekaf Jeep uit het Nederlandse leger had tweetaktmotoren. Later zelfs met smeerautomaat.


Datum: 03-10-2022
Naam: Martin Swinkels  
img

Bert van Herk: je plaatste "Atlanta" aan de Karel de Grotelaan maar volgens mij was het adres Keizer Karel V Singel.


Datum: 03-10-2022
Naam: P R F van der Cingel  
img

Sovjetauto's? Volkswagen ook? En die auto rechts van de bestelwagen is dat niet een Amerikaan, een Ford? De Trabant had een tweecilinder tweetaktmotor, dezelfde motor die vroeger in de DKW zat. In Eindhoven reden een paar van die DKW's rond, de deuren waren niet van metaal, maar van een materiaal dat van vodden gemaakt was. Het Derde Rijk had metaal nodig voor andere doeleinden. In Oost-Duitsland werd de Trabant op hetzelfde onderstel gebouwd als de DKW's van voor de oorlog. Ze hadden een metalen frame waaraan de kunststof carrosseriedelen waren gemonteerd.


Datum: 05-10-2022
Naam: bert van herk  
img

Meneer Swinkels, het is allebei goed. Kijk maar op eens op Google Earth.


Datum: 05-10-2022
Naam: bert van herk  
img

Ad, ik weet waarin ik gelest heb, een Volkswagen met die kleine achterruitjes. Ik vond het toen lastig om er via mijn achteruitkijkspiegel doorheen te kijken met die middenlijst. Ik heb er regelmatig voor moeten sparen om die 17 gulden bij elkaar te krijgen. Ik kreeg wel wat steun van mijn ouders, maar ik moest ze wel elke week hebben, want mijn oudere broer was toen ook aan het lessen. Mijn theorielessen werden bij de rijschoolhouder thuis op de zolderkamer gehouden. Het examengeld heb ik van mijn ouders gekregen. Dat was inderdaad veel geld. Die Trabant had inderdaad geen bromfietsmotor, maar als je hem hoorde dacht je er meteen aan door het tweetaktgeluid (vandaar bromfietsmotor). Op youtube staat een oud filmpje, over hoe ze een Trabant maakten. De zijkant werd in zijn geheel gestampt door een pers, zonder deuropening. Die werd er later met een slijptol uitgeslepen nadat de vorm van de deur met een krijtje op het metaal werd gezet. Dat is de DDR-manier. en daar moest je dan twaalf jaar op wachten. Kijk op youtube maar eens naar ' How the TRABANT was made - English subtitles'. De Volkswagen werd gebouwd door Ferdinand Porsche. In de oorlogsjaren. En Paul, het klopt wat jij zegt.


Datum: 06-10-2022
Naam: ad Thijssen  
img

Over de Karel V Singel: Ik heb dit alles zien bouwen omdat ik aan de overkant in de Laagstraat geboren ben. Martien Swinkels was mijn overbuurjongen. Voordat die in de kapsalon kwam woonde er de fam. Spronk of Pronk. De vader was vertegenwoordiger in borstelwaren. Fijn gereformeerd, dus mocht ik niet met hun zoon spelen. Martien heb jij toevallig de familie Van Alphen ook gekend? Prachtig huishaauwe. Het was een prachtig stukje Laagstraat. Veel kattenkwaad en zwets proat.


Datum: 08-10-2022
Naam: bert van herk  
img

"Fijn gereformeerd, dus mocht ik niet met hun zoon spelen". War de gij zun boefke Adje da ge nie mi hum mocht speulen? Gij waar nog wel un misdienaar, was da ok nie goed genoeg?


Datum: 08-10-2022
Naam: Hans Mulders  
img

Beste Bert, ik heb in 1973 mijn rijbewijs gehaald in een Kever. Die had 1 achterruit. Lesgeld 9 gulden per uur.


Datum: 10-10-2022
Naam: bert van herk  
img

Beste Hans, dat had ik in 1971 moeten weten, nu is het te laat, maar ik had wel twee achterruitjes.


Datum: 10-10-2022
Naam: P R F van der Cingel  
img

Beste Ad, die overbuurman heette Bronk. Ik mocht wel met hun zoon Johan spelen, ook al woonde ik op de Kleine Berg. Dat van die borstels was ik vergeten. Dat ze gereformeerd waren heb ik nooit geweten. Wij waren protestant, maar mijn ouders deden er niet veel aan. Ze zijn wel in de kerk (Schootsestraat) getrouwd en wij (drie kinderen) zijn er ook gedoopt. Om toch iets christelijks aan onze opvoeding te doen werden we naar de Zondagsschool gestuurd in de Nutsschool in de Akkerstraa: ik heb zelfs tot een jaar of 13 braaf gebeden met mijn blote knieën op de koude vloer en gevouwen handen, leunend met mijn ellebogen op het bed, maar daarna geloofde ik het wel. Ik had nog een vriendje daar in de Laagstraat, Gerrit Jan Starre, en als ik naar hen ging (we gingen vaak met zijn drieën spelen) volgde ik de Hoogstraat en Baarsstraat, of ik ging via de Mecklenburgstraat, spoor over en verder over het zwarte pad waar nu de Karel de Grotelaan is. We waren ook lid van de Eindhovense Turnvereniging (ETV) en vader Bronk droeg de clubvlag als we te voet door de stad trokken, bij een of andere gelegenheid. Dat deden trouwens veel verenigingen in die tijd.


Datum: 11-10-2022
Naam: ad Thijssen  
img

Beste Bert, ik was wel een boefje. Maar met de kerk was bij ons thuis niet te spotten. Katholiek en protestant mocht niet op een "kussen". Maar d'n draak uithangen kon nog wel, tot een bepaalde hoogte. Mooie jeugd gehad in dit kleine stukje Laagstraat.


Datum: 14-10-2022
Naam: ad Thijssen  
img

Beste heer Van der Cingel. Het is Pronk of Spronk, iets anders kan ik er niet van maken. In ieder geval geen Bronk. Hij had rood haar en zat in die tijd op school in de Akkerstraat. Later verhuisd naar de Jan van der Nootstraat.


Datum: 17-10-2022
Naam: P R F van der Cingel  
img

Precies Ad. Johan zat bij mij in de klas in de Akkerstraat. Maar hij heette wel degelijk Bronk. Ik heb in de jaren negentig de school nog een keer bezocht en heb toen van het hoofd een namenlijist meegekregen van de leerlingen van mijn klas. Dat we het over verschillende personen hebben lijkt mij onwaarschijnlijk, want zoveel protestanten waren er niet in Eindhoven. Als ik de lijst vind, zal ik je die laten zien. Johan had inderdaad rood haar, maar dat was wel een stuk donkerder dan van andere roodharigen.