EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

40689

Bijdrager:

Jaar:

Niet bekend

Stadsdeel:

Gestel

Buurt:

723 Rapelenburg

Straat:

St Claralaan

Onderwerp 1.:

Religie

Onderwerp 2.:

Kloosters / Liefdesgestichten

Onderwerp 3.:

Zusters Clarissen

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Klooster zusters Clarissen

Beschrijving

Het klooster van de zusters Clarissen aan de St. Claralaan in Gestel, aan de rand van de Genneper Parken.
De zusters Clarissen zijn een kloosterorde die in 1212 gesticht is door de Heilige Clara van Assisi (1194-1253) als de vrouwelijke tak van de Franciscanen, de kloosterorde van haar welbekende streek- en tijdgenoot Franciscus van Assisi (1181-1226). De hier bedoelde Clarissen horen bij de Clarissen Coletinen (de zogenaamde "arme Clarissen") die genoemd is naar de stichtster Nicolete Boëllet (1381-1447), beter bekend als de Heilige Coleta. Zij predikte het volgen van de regel van de Heilige Clara, de gelofte van armoede. Dit in tegenstelling tot andere Clarissenorden, de zogenaamde "rijke Clarissen",
Het Clarissenklooster in Eindhoven werd in 1936 vanuit Helmond gesticht, het huidige gebouw stamt uit 1950 en is gebouwd op de restanten van kasteel  Rapelenburg dat hier ooit lag. Van dit "kasteel", eigenlijk een groot landhuis, resteert alleen nog de toegangspoort aan de zijde van de Genneperweg.
Het klooster is volledig omgracht en ommuurd, de poort op de foto is de enige toegang naar het complex.
Nadat de weinige overgebleven zusters vanwege hun ouderdom vertrokken waren naar Zorgcentrum Witven in Someren werd hun plaats in 1993 overgenomen door andere Clarissen, afkomstig uit de Verenigde Staten. Deze Clarissen waren strenger in de leer dan hun Nederlandse geloofsgenoten. Uiteindelijk waren ook zij met te weinig om het klooster nog rendabel te houden, de overgebleven zusters zijn dan ook in 2015 teruggekeerd naar hun moederhuis in de Verenigde Staten.
Vele jaren was het een goed gebruik om een worst naar de Clarissen te brengen om goed weer af te smeken, bijvoorbeeld als men op reis ging. Sister Margaret Mary, de enige kloosterzuster die (sporadisch) contact onderhield met de buitenwereld, nam deze in ontvangst. Aangezien de zusters streng vegetarisch waren aten zij de worsten niet zelf op maar gaven ze deze weg aan minderbedeelden.
Na enkele jaren leegstand is er een plan ontwikkeld om in het voormalige klooster een zorghotel te vestigen, dit stuitte echter op bezwaren van omwonenden. Het laatste plan is een "gewoon" hotel met 60 tot 65 kamers, maar dit is nog niet definitief.


Geplaatst op

14-11-2022
Geen reacties gevonden bij deze foto