EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

4962

Bijdrager:

Jaar:

1963

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

111 Binnenstad

Straat:

Demer

Onderwerp 1.:

Personen

Onderwerp 2.:

Bijzondere, Bekende Eindhovenaren

Onderwerp 3.:

Leopold Verhagen

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Leopold Verhagen preekt in de stad.

Beschrijving

Op 25 mei 1963 preekte Leopold Verhagen op de Demer. Thema: "De morgen gloort, het wordt mooi weer". Voor Stadsprediker 2 zie foto 885.


Geplaatst op

05-07-2006

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 05-07-2006
Naam: Anne Troost  
img

Hier zou eigenlijk moeten staan Leopold Verhagen prediker in de Stad. Een vergelijk naar de andere slaat nergens op vind ik.


Datum: 06-07-2006
Naam: Ben Brekelmans  
img

Volgens mij dragen ze allebei een boodschap uit voor het winkelend publiek dat boodschappen doet.


Datum: 17-06-2007
Naam: Frank Zuylen  
img

Leopold Verhagen, voor zijn preken ging je op zondag naar de Paterskerk. Net zoals bisschop Bekkers hield hij zo nu en dan een praatje op de t.v. Beiden wisten een groot publiek aan te spreken omdat ze het over alledaagse dingen hadden en over problemen en twijfels die iedereen herkende, ook niet-katholieken.


Datum: 17-06-2007
Naam: Hans Strootman  
img

Een geestelijke die ook op het Openbare GLE een welkome godsdienstdocent was. Op hoge leeftijd ondernam hij nog vaak de rit naar het crematorium als er geen familie of bekenden getraceerd konden worden om nog een woord te zeggen. Naastenliefde, want God kent geen verschillen tussen mensen placht hij te zeggen. Een bijzondere Eindhovenaar!


Datum: 17-06-2007
Naam: Annemieke Taphorn  
img

Leopold Verhagen kwam vaak bij ons thuis in de boekbinderij van Jan Bogaars. Er werd toen van alles gezamenlijk besproken. De paters lieten hun boeken binden bij Jan evenals Philips en de Zusters van het Binnenziekenhuis. Allen vonden de weg naar de Heilige Geeststraat gezellig en men zag weer eens wat meer van de stad anders dan het klooster.
Als wij vroeger bij oma op de Gestelsestraat logeerden moesten we op tijd naar bed als Leopold Verhagen op de TV kwam. Het was inderdaad een bijzonder mens.


Datum: 18-06-2007
Naam: Jef Marien  
img

Hans, jammer, hij was geen Eindhovenaar, maar... Helmonder


Datum: 18-06-2007
Naam: Anne Troost  
img

Als je geboren bent in Helmond maar vanaf 1927 tot 1997 in Eindhoven gehuisvest bent dan ben je Eindhovenaar. Als dat niet zo is dan heeft Eindhoven bijna geen eigen bevolking. De grootste helft van Eindhoven is import.


Datum: 18-06-2007
Naam: Hans Strootman  
img

Ach, weet je Jef, ik denk dat hij zich na 50 kloosterjaren, waarvan de meeste in Eindhoven, zijn werkkring op diverse scholen, zijn kerk, zijn vaste adresjes om te buurten, zich meer Eindhovenaar heeft gevoeld dan menigeen die hier toevallig geboren is.


Datum: 23-06-2007
Naam: Fenny Mathijsen  
img

Godsdienstlessen op het GLE waren facultatief. Was je protestant dan kreeg je les van Ds. Bordewijk, was je katholiek, dan kwam pater Verhagen je onderwijzen. Beide heren waren oecumenisch ingesteld, want soms wisselden zij en zo kregen de protestanten les van pater Verhagen en de katholieken van Ds. Bordewijk.


Datum: 05-07-2007
Naam: Hans Vlemmings  
img

Leopold verhagen was ook een verwoed liefhebber van aquariums, ik heb op de 2e lts afd. fijnbankwerken heel wat pompjes voor hem gerepareerd begin 60er jaren.


Datum: 05-07-2007
Naam: René Teunissen  
img

Ja, en hij dacht dat je daar ook termieten (die hij van een Augustijner missionaris had gekregen) in kon bewaren.
We hebben als leerlingen van het Augustinianum staan genieten toen met pater Verhagen (die bij ons niet populair was) als schuldige door de gemeente het hele klooster Mariënhage moest worden ontsmet.


Datum: 05-07-2007
Naam: Marijke de Groot-Thijssen  
img

Pater Leopold Verhagen ligt begraven op het kerkhof bij het Augustijnenklooster, achter de Paterskerk.


Datum: 06-07-2007
Naam: Jef Marien  
img

Naast pater Verhagen waren er destijds in Eindhoven nog twee bekende Augustijnen: pater Peters, bekend om zijn goede preken en vastenmeditaties, ook voor de radio, en pater Kannegieter.
Deze laatste liep altijd dicht langs de muur en als hij over moest steken zag je hem met wapperende toog rennen. Hij was ook bekend om zijn reken-(en/of wiskunde)bijlessen en daarom niet geliefd bij onderwijzers (en/of leraren) omdat hij kennelijk een andere methode gebruikte.


Datum: 06-07-2007
Naam: René Teunissen  
img

Pater Kannegieter was ook bekend om zijn donderpreken.
Overigens was ook pater Oddens een bekende. Hij dirigeerde het kerkkoor en bespeelde tegelijkertijd het orgel.


Datum: 06-07-2007
Naam: Mari Kieneker  
img

En wat te denken van pater Lutterman, zeer aktief in de Eindhovense jeugdbeweging in de jaren zestig, hij gaf les op de derde LTS en was zeer geliefd bij de leerlingen.


Datum: 07-07-2007
Naam: René Teunissen  
img

Overigens werd het parochianen van de dekenale Sint Catharinaparochie door de geestelijkheid daarvan niet in dank afgenomen als zij de Paterskerk bezochten.


Datum: 20-07-2010
Naam: Paul van der Cingel  
img

Pater Leopold Verhagen was een ruimdenkende man die niet alleen voor eigen parochie preekte. Zo kwam hij begin jaren 50 naar het hervormde kerkje in de Ten Hagestraat om te praten met jonge humanisten. Die hadden meestal een protestantse achtergrond. Hij was een indrukwekkende man,


Datum: 20-07-2010
Naam: René Teunissen  
img

Mijn inmiddels overleden oudste broer vond Verhagen ook heel indrukwekkend. Eerst vanaf de preekstoel hel en verdoemenis afroepen over wie "moest" trouwen. En dan - als de tijden veranderden - schijnheilig roepen dat wie dat niet overkomen was, geluk had gehad.


Datum: 20-07-2010
Naam: Paul van der Cingel  
img

Beste René, had je anders verwacht van een roomse priester? Maar wat wil je, als de kerk zich aanpast is het niet goed, en nu met BXVI die alles bij het oude wil houden ook al niet. Voor zo ver ik hem kan beoordelen, was het een prima vent, maar anderen kunnen natuurlijk andere ervaringen hebben, zo gaan dingen vaak.


Datum: 20-07-2010
Naam: René Teunissen  
img

Beste Paul, Ik herinner me hem nog van de Interscholaire van de Augustijnenscholen die in Haarlem werd gehouden. Omdat rector Hutjens van het Triniteits door ziekte zijn stem niet kon gebruiken, trad bij de gezamenlijke maaltijd van de deelnemers Verhagen, die toen in Haarlem prior was, als tafelpreses op. Bomans was toen in Haarlem docent. Zat ook aan, maar was wars van al dat plechtige gedoe. Had dus zijn eigen maal meegebracht: bruine boterhammen met kaas, verpakt in van dat bruine vetvrij papier. Verhagen verbood de aanwezigen hierom te lachen. Gelukkig trok Michel van den Hout, mijn leraar Latijn, zich daar niets van aan en begon, toen Bomans demonstratief zijn boterhammen onthulde, brullend te lachen, gevolgd door de meeste aanwezigen. De rol van Verhagen bij die Interscholaire was daarmee meteen uitgespeeld.


Datum: 21-07-2010
Naam: Paul van Erp  
img

Pater Verhagen gaf ook les op de UTS aan de Ruysdaelbaan. Hij had destijds een dure spiegelreflexcamera, wat blijkbaar niet in strijd was met de gelofte. Pater Luttreman heette met zijn voornaam Edmund, en noemde zich in het jeugdwerk ten tijde van de Tour de France PEL (Pater Edmund Lutterman), met een knipoog naar Kees Pellenaars. Pater Kannegieter gaf huiswerkbegeleiding in een kelder van de paterskerk, waar dagelijks minstens dertig leerlingen van middelbare scholen hun huiswerk maakten en met allerlei vragen bij hem terecht konden, of het nu wiskunde, natuurkunde of talen waren. Moet toch wel een bestudeerd man zijn geweest.


Datum: 21-07-2010
Naam: Paul van der Cingel  
img

Wat heb ik als niet-katholiek toch veel gemist. Wie anders doet, wordt vaak uitgelachen, terecht? Ik wil LV helemaal niet verdedigen, heb slechts mijn eenmalige ervaring met hem verteld. Door hun levenswijze doen rk priesters vaak anders dan ´gewone´ mensen, maar zijn daarmee niet bevrijd van menselijke ondeugden.


Datum: 21-07-2010
Naam: Ellie Wijman-Loots  
img

ik keek altijd met veel plezier naar de uitzendingen met Pater Leopold Verhagen op de TV. Hij wist mensen te boeien en tegelijkertijd de les te lezen op zo'n manier dat je er eigenlijk niet kwaad op kon worden. Een paar keer heb ik een preek van hem gehoord in de Paterskerk. Dan donderde het letterlijk vanaf de preekstoel. Ik heb altijd veel respect voor hem gehad.


Datum: 20-10-2012
Naam: Wim Coolen  
img

Pater Verhagen was een olijk mens. Van hem kreeg ik in 1953 godsdienstles op de ambachtsschool in de Catharinastraat .Meestal had hij wel iets te regelen (laten maken of zo), dan moest hij dus de klas uit. De oplossing was een flinke stapel Katholieke Illustraties en Panorama's. Toen Leopold weer eens als reisleider naar Israel was gaf de vervangende pater de zelfd les,.. tijdschriften.
Later, in de jaren 80, kwam hij nog een enkele keer bij glashandel Hub de Haan honderden gesnede glasplaatjes halen om er scapulieren van te maken. Hij had altijd wel wat relieken ( b.v. stukjes stof van een kleed van een heilige) om te gebruiken voor zijn scapulieren. Hiermee heeft hij links en rechts veel losgepeuterd...ook bij Hub de Haan.


Datum: 21-10-2012
Naam: Cees van Lier  
img

Ik herinner me ineens, dat tijdens de vroegmis de voorste banken leeg bleven. Pater Verhagen beklom toen niet de preekstoel, zoals gebruikelijk was, maar ging op de derde of vierde bank van voren staan, en merkte allereerst op: "ik zal het kort houden", wat de instemming van de aanwezige kerkgangers had.


Datum: 21-10-2012
Naam: Ellie Wijman-Loots  
img

Ja, en na dat "kort houden" volgde dan een preek van tenminste 20-30 minuten, hahaha. Maar hij bleef wel boeien tot het laatst.


Datum: 09-01-2014
Naam: C.Marks  
img

Pater Kannegieter ! In zijn zeer rokerig lokaaltje onder in de kelder bij het Augustinianum gaf hij ons dikke sigaren of sigaretten die we daar gewoon mochten oproken tijdens de avondstudie. Moet je nou eens om komen !! Wij waren toen een jaar of 12,13. haha.
Bij Pater Kannegieter kon je zien wat ie de hele week gegeten had omdat daarvan de restanten nog op zijn pij hingen. Zijn intellect was iets om jaloers op te zijn.
Nog steeds als ik een flinke sigaar opsteek en iemand klaagt zeg ik dat het de geur van de welvaart is waar ze last van hebben.