EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

51836

Bijdrager:

Jaar:

Niet bekend

Stadsdeel:

Tongelre

Buurt:

312 Lakerlopen

Straat:

Kanaaldijk Noord

Onderwerp 1.:

Bruggen / Tunnels / Viaducten

Onderwerp 2.:

Bruggen Eindhovens Kanaal

Onderwerp 3.:

Havenbrug/Hefbrug, Tongelresestraat

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Hefbrug, café en brouwerij

Beschrijving

De hefbrug in de Tongelresestraat, met daarachter op de hoek van de Kanaaldijk Noord een vroeger café (zie bijvoorbeeld foto's 8520 en 14307), waar tegenwoordig kunstenaar John Körmeling woont.
Links zien we aan de Tongelresestraat een historisch pand. Begin vorige eeuw was het brouwerij De Valk en het was ook ooit ijsfabriek Coolen (zie de foto's 37034 en 51568). De eigenaar daarvan gaf Hub van Doorne een ruimte om een werkplaats te beginnen. Daar werden rekken en stellingen voor Philips gemaakt en later de eerste chassis voor aanhangwagens. Dat was het begin van DAF, dat hier al snel uit zijn jasje groeide en een veel grotere werkplaats aan het Burghplein in gebruik nam. Het voormalige brouwerijgebouw is gerestaureerd en huisvest sinds 1993 het DAF Museum.
De brug werd in 1931 in gebruik genomen, maar is al sinds begin jaren zeventig niet meer in gebruik. Hij is sindsdien een paar keer grondig gerestaureerd en heeft een paar jaar geleden een nieuw wegdek gekregen. We weten niet sinds wanneer de brug de naam 'Vergezicht' heeft. (Red.)


Geplaatst op

22-10-2020

Email bijdrager

img
Geen reacties gevonden bij deze foto