EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

52556

Bijdrager:

Jaar:

Niet bekend

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

111 Binnenstad

Straat:

Stadhuisplein

Onderwerp 1.:

Kunst / Kunstwerken / Kunstmonumenten

Onderwerp 2.:

Monumenten

Onderwerp 3.:

Bevrijdingsmonument

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Bevrijdingsmonument

Beschrijving

In 1947 schreef het gemeentebestuur een prijsvraag uit voor het ontwerp van een monument voor de Eindhovense oorlogsslachtoffers. Een jury koos het ontwerp van de Rotterdamse architect ir. J.W.C. Boks, maar er was veel verzet tegen die keuze. Het gemeentebestuur vroeg toen Paul Grégoire een ontwerp te maken en dat werd dit monument.
Dit bevrijdingsmonument is een geschenk van Stichting Monument Eindhovense Oorlogsslachtoffers en werd onthuld op 18 september 1954 door burgemeester Kolfschoten. De bronzen beeldengroep van drie mannenfiguren met neergebogen hoofd is 2,80 meter hoog en is bevestigd op een rond voetstuk. De figuren symboliseren de burger, de soldaat en de verzetsman die hun leven hebben gegeven voor de vrijheid. Op het voetstuk zijn vier tegels te zien waarop scènes uit de Tweede Wereldoorlog en een tekst te zien zijn.
Op de achtergrond het naoorlogse gemeentehuis. Toen het nieuwe gemeentehuis werd gebouwd, moest het bevrijdingsmonument worden verplaatst. Zie foto 26155. (Red.)


Geplaatst op

21-04-2021
Geen reacties gevonden bij deze foto