EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

53361

Bijdrager:

Jaar:

1967

Stadsdeel:

Niet bekend

Buurt:

Niet bekend

Straat:

Niet bekend

Onderwerp 1.:

Gedrukte en Geschreven Media

Onderwerp 2.:

Eindhovens Dagblad

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Sloop stadhuis in krant

Beschrijving

In 1967 werd stiekem begonnen met de sloop van het oude stadhuis aan de Rechtestraat, voordat het wettelijke besluit daarover was afgerond. Ook in de krant werd er regelmatig over het gekonkel geschreven.
De onderste regels van het bericht zijn als volgt:
"grote bouwmeester dr. P.J. Cuypers.
Dit laatste leidde tot het ontstaan van
de mythe in Eindhoven, dat het oude
stadhuis een creatie van dr. Cuypers
is."
(red.)


Geplaatst op

26-01-2022

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 26-01-2022
Naam: MichaĆ«l Hendriks  
img

Waarin een grote stad klein kan zijn ...


Datum: 27-01-2022
Naam: ruud van heerwaarden  
img

Bijna in alle steden van Nederland krabben ze zich wel twee keer achter de oren voordat ze zo'n domme beslissing nemen. Kijk naar de oude centra van o.a. Leiden, Amsterdam, Gouda, Den Bosch, Maastricht en zou kan ik nog wel een uur doorgaan. Prachtige centra en niet van die Trespa o/g achtige nieuwbouw. Maar ja daar zijn al tien boeken over geschreven hoe stom dat was.


Datum: 27-01-2022
Naam: J.Wijn  
img

Pijnlijk wanneer je weer aan dat debacle herinnerd wordt. Dat er zo weinig oppositie was vanuit de burgerij had vast te maken dat ze als dieven in de nacht de boel sloopten, want toen alles plat lag sprak iedereen er schande van. Het waren toen hoofdzakelijk de projectontwikkelaars en hun gelijkgestemde politici die totaal geen binding hadden met onze stad die het voor het zeggen hadden. Enige jaren geleden vroeg men aan de stadsarchivaris van Eindhoven om een monumentenlijst. Hij zei: ik kan u alleen de slooplijst geven.


Datum: 27-01-2022
Naam: bert van herk  
img

En nog heer Hendriks, en nog.


Datum: 28-01-2022
Naam: bert vanherk  
img

Deze sloop heeft zoveel impact gehad dat men er 53 jaar later nog over praat.


Datum: 30-01-2022
Naam: paul van der Cingel  
img

Je moet dat ook in de tijd zien. Na de oorlog werd gedacht dat de auto het tram- en busverkeer zou verdringen, dus het centrum van de stad moest toegankelijk worden gemaakt voor auto's. Vanaf de Bergstraat moest er, over het terrein van Fens, een doorbraak komen richting Rechtestraat/Markt. Daarvoor moesten ook alle witte noodwinkeltjes in de Hooghuisstraat opgeofferd worden. Als die lui van toen eens konden zien dat de steden nu juist ontoegankelijk worden gemaakt voor autoverkeer.


Datum: 30-01-2022
Naam: bert van herk  
img

En het gebouw op foto 53236 hebben we er voor teruggekregen, samen met een koperen tegel voor het gebouw. Toch leuk gedaan, dan hebben we toch nog iets.


Datum: 02-02-2022
Naam: Sierd Loman  
img

Je hebt gelijk als je zegt dat je alles in het licht van de tijd moet zien. Oordelen terwijl we profiteren van verregaande voortschrijdende inzichten is niet eerlijk. Desalniettemin, bestuurders en andere besluitnemers mogen toch wel gewapend zijn met een forse portie kritisch denkvermogen. En het zou ook helpen als zij de gevolgen zouden kunnen inschatten door het bouwen van diverse scenario's voor de toekomst. Daar schiet het ons tekort. Besluitvorming wordt ingegeven door het snelle gewin en over het gevoel er over een aantal jaren toch niet meer persoonlijk aansprakelijk voor te zijn. Historisch inzicht en persoonlijke binding met de stad delven het onderspit bij machtsvertoon, gretigheid, partijpolitiek en onduidelijke, onderhandse afspraken. En dat blijft helaas niet alleen beperkt tot architectuur, maar is ook bijvoorbeeld dramatisch zichtbaar bij het beheer van de groenvoorzieningen.


Datum: 03-02-2022
Naam: bert van herk  
img

En dat allemaal om een weddenschap om een doos sigaren. Alleen wil ik wel eens weten wat die weddenschap was.


Datum: 04-02-2022
Naam: bert van herk  
img

En weddenschappen, om een doos sigaren, om de sloop van het oude stadhuis.