EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

53496

Bijdrager:

Jaar:

1977

Stadsdeel:

Tongelre

Buurt:

311 Villapark

Straat:

Niet bekend

Onderwerp 1.:

Panorama - Luchtopnames

Onderwerp 2.:

Tongelre

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Villapark met Dommelhoef

Beschrijving

De foto is van 18 mei 1977. Onder loopt de Parklaan. Rechts loopt de Nachtegaallaan. Centraal loopt van links naar rechts diagonaal de Fazantlaan. De zijstraten zijn van links naar rechts de Kwartelstraat, Lakerstraat en Dommelhoefstraat. Vanaf de Dommelhoefstraat loopt de Patrijsstraat met een knik naar de Nachtegaallaan.
Midden onder staat het tegenwoordige verpleeghuis Dommelhoef. De villa werd in 1907 gebouwd voor de fabrikant Brüning van de houtindustrie Picus. Hij noemde de villa "Elsheim", naar zijn vrouw Else von der Nahmer. Na zijn dood in 1934 ging de villa over naar de Protestants-Christelijke Ziekenverpleging Eindhoven en werd het Diaconessen-ziekenhuis. Dat werd rond 1940 uitgebreid met de extra gebouwen. In de jaren negentig werd het een revalidatiecentrum van de zorggroep Archipel, nadat het Diaconessenhuis verhuisd was naar nieuwbouw in Woensel (het huidige Máxima Medisch Centrum). 
Op de hoek van de Fazantlaan en de Nachtegaallaan staat de villa "Dommelhof", waarin jaren het garnizoenscommando was.
Rechtsboven staat vanaf de hoek met de Patrijsstraat links aan de Nachtegaallaan het 'toonzaalgebouw' van de toenmalige Gemeentebedrijven. Daar werd informatie gegeven over het aansluiten en gebruiken van apparatuur als geisers, gaskachels, koelkasten, wasmachines enz. Het gebouw is door de huidige bewoners samen met een aannemer gerenoveerd en verbouwd tot appartementen, waarbij de buitenkant bewaard is gebleven.
Pal achter dat toonzaalgebouw stond de grijze gashouder op het pleintje tussen het toonzaalgebouw en het gebouwtje met het puntdak (zie bijvoorbeeld foto 29172). Op foto 53401 is de huidige situatie van dat pleintje te zien.
Rechtsonder is nog net villa "De Laak" te zien, die Anton Philips liet bouwen. (Red.)


Geplaatst op

23-02-2022

Reacties:

Datum: 24-02-2022
Naam: Eric Kemperman  
img

De Nachtegaallaan! Zeven jaar lang heb ik hier heen en weer gefietst van mijn studentenkamer naar de TH (nu: TU/e). Misschien ben ik wel die fietser ter hoogte van villa Dommelhof... Opvallend, nu terugkijkend, is het koetshuis tegenover Dommelhof. Hoorde dit bij de functie van garnizoenscommando? Stalling van paarden en verblijfplaats van verzorgende militairen? In elk geval een prachtig stukje Eindhoven.
< Nee, dat koetshuis en later garage hoorde bij De Laak. Als je nog eens over de Nachtegaallaan fietst, stop er dan even en lees het informatiebord bij het toegangshek. (Red.) >