EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

54344

Bijdrager:

Jaar:

2012

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

111 Binnenstad

Straat:

Stratumseind

Onderwerp 1.:

Horeca

Onderwerp 2.:

Niet bekend

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Stratumseind

Beschrijving

Stratumseind anno 2012. Het Stratumseind, in de volksmond ook wel simpelweg Stratum genoemd (niet te verwarren met het stadsdeel Stratum). De straat is 225 meter lang en loopt van de Catharinakerk tot aan de Dommelbrug. Dat stukje is al  jaren de langste 'stapstraat' van het land. Op deze foto uit 2012 zijn de witte panden rechts de gerenoveerde versie van enkele oude cafés. Het voorste was vroeger café Thunder Roadhouse, tot 2008 een bekende pleisterplaats voor motorliefhebbers. Zie bijvoorbeeld de foto's 16575, 19006 en 53298 tijdens de renovatie. (Red.)


Geplaatst op

26-07-2023

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 26-07-2023
Naam: Martin Swinkels  
img

Deze straat heeft inderdaad bij veel hedendaags uitgaanspubliek de naam Stratum maar vroeger heette deze stapstraat gewoon Stratumseind.


Datum: 31-07-2023
Naam: Henny van Laarhoven  
img

Het ontstaan van het Stratumseind als stapstraat hebben we te danken aan het niet doorgaan van het ambitieuze Cityplan uit de jaren '60. In dat plan zou een gigantisch gebouw (van noord naar zuid 400 meter lang en 12 verdiepingen hoog) voor woningen, kantoren, horeca en winkels gebouwd worden. Voor het realiseren van het plan zou een groot deel van de binnenstad en ook het Stratumseind moeten worden gesloopt. Dus verliet vanaf 1969 menig middenstander, in afwachting van die afbraak, het Stratumseind. Steeds meer lege panden werden ‘tijdelijk’ in gebruik genomen door cafés. Toen het Cityplan niet door bleek te gaan groeide de straat uit tot de langste kroegenstraat van Nederland.


Datum: 02-08-2023
Naam: Giovanni van Helvoirt  
img

Zou het Stratumseind geen soort predicaat toebedacht kunnen krijgen? Uiteindelijk is het de langste stapstraat van Nederland en allemaal oude panden. De 'Werelderfgoedlijst' gaat te ver, maar bijzonder is het natuurlijk wel.