EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

14500

Bijdrager:

Jaar:

1942

Stadsdeel:

Woensel

Buurt:

516 Vlokhoven

Straat:

Vlokhovenseweg

Onderwerp 1.:

Niet bekend

Onderwerp 2.:

Niet bekend

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Vlokhovenseweg 10 - 18

Beschrijving

In de collectie van Nijs Vogels vond ik deze unieke foto, gemaakt door zijn vader Nardus Vogels. Het jaartal is niet zeker. Dit is het stuk Vlokhovenseweg met, van achter naar voren, de nummers 10 (Bert Swinkels), 12 (Jas Ploegmakers), 14 Fons Jannes, 16 Koos Kersten en 18 (café "Molenzicht" van Dorus de Brouwer). Op de achtergrond Het Duivenkot.


Geplaatst op

14-12-2007

Reacties:

Datum: 30-04-2008
Naam: Gerard van de Schoot  
img

Een beetje raar dat deze foto jaartal 1942 heeft. In de oorlogsjaren was er bijna geen straatverlichting die aan mocht (ik zie wel dat er twijfels zijn over het jaartal). Maar ik zie in deze lantaarnpaal al een gloeilamp zitten. Ik dacht dat in die jaren de verlichting op gas brandde en lantaarns voorzien waren van een glazen kap waar een gaskousje in zat. Deze gaskousjes moesten regelmatig vervangen worden. Ik zie in de jaren 50 (tenminste in Tongelre, waar ik woonde) nog een man van het gasbedrijf op zijn fiets en een ladder op zijn schouder aan komen fietsen die gaskousjes kwam vervangen. Of hadden ze in Woensel misschien al eerder elektrische verlichting? Ik denk eerder dat de foto uit de jaren 60 is. Zie ook het citaat van Tini van Rooij bij foto 6534.


Datum: 30-03-2011
Naam: Toon Franse  
img

De Woenselsestraat was vroeger de best verlichte straat van Eindhoven en had al voor de oorlog elektrische verlichting. Aan de lantaarnpaal te zien (geen witte band i.v.m. verduistering) en de kleding van de mensen is de foto van kort voor de oorlog.


Datum: 01-11-2014
Naam: Theo Swinkels  
img

Deze foto moet van begin jaren 50 zijn. Aan de rechterzijde loopt een fietspad. Vroeger was dat er niet, want als kind kan ik me herinneren dat mijn moeder als het glad was de aslade van de plattebuis aan de overzijde leegmaakte. Hier moesten de fietsers oversteken, want er was aan die zijde geen fietspad. Als kinderen moesten we toen de bloemen van de ramen krabben om ze te zien vallen. Hier is menige botbreuk opgelopen.


Datum: 29-04-2018
Naam: Paul van der Cingel  
img

Gaslantaarns hebben tot ver na de oorlog gebrand op heel veel plaatsen in Eindhoven. Als je aan de voet van zo'n lantaarn stond en je keek omhoog dan zag je drie heel kleine gaspitjes die overdag brandden. 's Avonds zorgden die er voor dat de grote gaskous ging gloeien, daarmee was de lantaarnopsteker overbodig geworden.


Datum: 15-09-2021
Naam: jaime hendrikx  
img

Er staat dat deze foto bij het Vlokhovense veld is. Daar kruiste vroeger de Anna Mariaweg de Vlokhovenseweg. Op foto 19701 staan nog bomen die vroeger aan de Anna Mariaweg stonden (ongeveer op de kruising Meteoorstraat-Mercuriuslaan). Nu vraag ik me af of bij het huidige Vlokhovense veld eigenlijk vooral aan de zuidkant daarvan daar omheen nog bomen van de Anna Mariaweg staan die nog duidelijk te onderscheiden zijn. Mijn broer en ik hebben allebei eerst op de Gibeonstraat en later op de Mercuriuslaan 124 gewoond en het viel ons op dat als we bij de Mercuriuslaan in de achtertuin stonden en dan noordelijk keken (waar toevallig beide keren de Anna Mariaweg ooit lag) we dezelfde hoge bomen zagen. Dat ene deed ons aan het andere herinneren. Dit waren de bomen die aan de zuidkant van het Vlokhovense veld lagen. Weet iemand daar meer over?