EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation

Geen Google maps coördinaten aanwezig

Uw selectie...

Fotonr.:

14577

Bijdrager:

Jaar:

Niet bekend

Stadsdeel:

Stratum

Buurt:

212 Rochusbuurt

Straat:

Stratumsedijk/Dijk*

Onderwerp 1.:

Niet bekend

Onderwerp 2.:

Niet bekend

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Stratumsedijk

Beschrijving

De Stratumsedijk, gezien in de richting van Stratumseind. Bij de bomen stroomt de Dommel, vooraan (net buiten de foto) kruist de Stratumsedijk de Geldropseweg en de Bilderdijklaan. Dit deel van de Stratumsedijk heette vroeger Brugeind.
Ter oriëntatie: helemaal achteraan rechts zien we de panden waar nu café De Looier en Club Xi zijn gevestigd, het pand iets daarvoor (met de twee schoorstenen) herbergt nu Thais afhaalrestaurant Spice Up en Winston B&B. Alle andere panden op de foto zijn verdwenen.
Aan de linkerkant van de straat zijn nog de tramrails te zien van de stoomtram naar Reusel. << Moet "Geldrop" zijn. Zie reacties hieronder >> (Red.)


Geplaatst op

19-09-2022

Reacties:

Datum: 20-09-2022
Naam: Antoon Franse  
img

De tramrails zijn hier al in 1906 verwijderd, maar er is wel te zien waar ze gelegen hebben. De tram ging niet naar Reusel maar naar Geldrop, naar Reusel ging het over de Emmasingel, Kleine Berg, Hoogstraat enz.


Datum: 21-09-2022
Naam: Bert van Diepen  
img

Volgens mij is de tramrails al weg en zie je op de plaats ervan afwijkende bestrating. Overigens lag hier de paardentramlijn naar Geldrop. De stoomtram naar Reusel liep via de Emmasingel, Kleine Berg en Hoogstraat richting de Kempen.


Datum: 21-09-2022
Naam: P R F van der Cingel  
img

Ik zie op de foto geen rails, maar als die er nog wel lag toen de foto werd genomen, zal daarover de tram naar Geldrop hebben gereden. Niet die naar Reusel, want die reed o.a. via Kleine Berg en Hoogstraat de stad uit.


Datum: 22-09-2022
Naam: Giovanni van Helvoirt  
img

Bijzonder is dat de grensovergang naar België bij Reusel een tramstation was. Het gebouw staat er nog. Daar stapten de passagiers over in Belgisch materieel. België voerde namelijk een andere spoorbreedte dan Nederland. Ook staat er nog een tramloods.


Datum: 22-09-2022
Naam: P R F van der Cingel  
img

Wat Giovanni schrijft klopt helemaal. We hebben het over de jaren '40-'50. Een vergelijkbare situatie was aan de grens tussen Antwerpen en Breda. Vanuit Antwerpen reed de trein naar de grens bij Wuustwezel, te voet de grens over en dan de bus naar Breda station. In die tijd werden talloze tramlijnen gesloopt, tot groot plezier van de autolobby. Tussen Nederland en België waren nog meer grensoverschrijdende tramlijnen. Op sommige van die voormalige tramlijntracés zijn fietspaden aangelegd.


Datum: 22-09-2022
Naam: Giovanni van Helvoirt  
img

En wat dacht je van het zogenaamde Bels Lijntje? Dat is volgens mij het dichtstbijzijnde fietspad.