EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

18360

Bijdrager:

Jaar:

1955

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

111 Binnenstad

Straat:

Nieuwstraat

Onderwerp 1.:

Horeca

Onderwerp 2.:

Restaurants / Eetcafés / Lunchrooms

Onderwerp 3.:

De Bus

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
  • img
Café Restaurant De Bus

Beschrijving

Café- Restaurant De Bus annex Indisch Restaurant Bali. Nieuwstraat 7 C-D Eindhoven Een van de eerste Indische Restaurants in Eindhoven.

<<<  Theo Verschueren heeft nog een prijslijst uit 1938:  klik hier  >>>


Geplaatst op

05-01-2009

Reacties:

Datum: 05-01-2009
Naam: Marijke de Groot-Thijssen  
img

Bij de Bus aten wij regelmatig "broodje kroket", dat vonden we chique i.p.v. bij Marks uit de automatiek. En telkens als ik de naam las speelde me het liedje door de kop van: ..... in de bus van Bussum naar Naarden ........


Datum: 05-01-2009
Naam: Leo van den Sommen  
img

Ik krijg ineens 'n vage herinnering van een bus in een café of restaurant , volgens mij was 't de Kruisstraat.


Datum: 05-01-2009
Naam: Ben Brekelmans  
img

Jij bedoelt "de Tuf-Tuf" aan de Kruisstraat, Leo. Daar was een stuk blauwe tram in het interieur ingebouwd. De zaak, die toen werd gerund door Sylvain en Els, ging destijds in vlammen op. Café Restaurant De Bus was volgens mij genoemd naar de toenmalige eigenaar. Overigens, de nierbroodjes uit de automatiek van Marks zijn dan misschien niet chique maar wel verrèkkes lekker!


Datum: 05-01-2009
Naam: Leo van den Sommen  
img

Ja precies, de Tuf Tuf, ik dacht rond 1970.


Datum: 05-01-2009
Naam: Ben Brekelmans  
img

Ik vermoed iets eerder, Leo, 1968 of zo. Syl had daar een geweldige, supermoderne geluidsinstallatie laten aanbrengen en liet daar hele goeie muziek draaien. Hij zat daarmee al redelijk vroeg op het spoor van wat later discotheek werd genoemd.
Omdat wij met ons sixtiesbandje-van-toen "thuis" waren bij buurman familie Brouns, waren The Jerseys ook uitgenodigd voor de officiële opening. Vandaar dat dit me is bijgebleven. Syl en Els zijn niet bij elkaar gebleven. Els is inmiddels alweer jaaaaaren samen met muziekman Harrie van Hoof.


Datum: 05-01-2009
Naam: Christine Manders-Meulensteen  
img

In dit restaurant zijn mijn man en ik voor de eerste keer samen uit eten geweest. Dat moet ongeveer in 1966 geweest zijn.
We zaten daar een beetje onwennig, niet veel gewend op dat gebied en bestelden biefstuk. Voor ons beiden een openbaring.
Een van ons had thuis gebakken schoonzool als biefstuk gegeten en de ander had het nog nooit gehad thuis. Vergeten zijn we het nooit.
De kroketten van Marks, waar ik mezelf héél sporadisch op trakteer, zijn de lekkerste van allemaal.


Datum: 06-01-2009
Naam: Marijke de Groot-Thijssen  
img

En niet alleen de kroketten trouwens van Marks waren overheerlijk maar ook de friet en vooral ook de mayonaise die hij vroeger gebruikte. Hoe het nu is weet ik niet meer omdat ik meestal hard voorbij loop aan die verleidingen.


Datum: 06-01-2009
Naam: Lieke Slegers  
img

Iedere zaterdagmiddag naar de stad en aan het einde van de middag altijd even naar Marks voor een vette maar overheerlijke bamihap. Daarna naar Piet en Cis (café Olympiade, Straumseind). Je had dan een "goede" ondergrond.


Datum: 19-10-2013
Naam: Theo Verschueren  

Bij het 50-jarig bestaan van het restaurant heeft uitbater Peter 's middags 10 oktober 1988 voor één keer de prijzen gehanteerd van de prijslijst uit 1938.


Datum: 07-12-2013
Naam: Theo Verschueren  

De Rotterdammer Johann Ludwig Carel Willem de Bus (1897-1984) begon in 1929 een hotelletje / pension onder de naam "Cornerhouse" aan de oostelijke zijkant van de Ventose flat aan de Mathildelaan. Aan de noord-westelijke zijkant van het flatgebouw was het bekende hotel "Victoria" gevestigd.
In 1938 liet het echtpaarhet pension voor wat het was en opende Johann in de Nieuwstraat 7c een café-restaurant onder de naam restaurant "de Bus". Een fraai ingerichte pijpenla, degelijk gemeubileerd met de bekende klassieke horeca-persjes op de tafels.
Zoon Peter J. W. A. de Bus (1934-2000) en zijn vrouw Mieke namen in 1960 het beheer van het restaurant over en brachten het interieur bij de tijd. Elf jaar later in 1971 verhuisde Peter naar het aangrenzende pand Nieuwstraat 9 waar de groentenzaak van Piet Snep was gevestigd. In die tijd was "de Bus" zo ongeveer de enige gelegenheid in de binnenstad waar je voor niet al te veel geld een goede maaltijd kon krijgen. Bekend was hun specialiteit 'de uiensoep', maar nog meer 'beroemd' onder hun klantenkring waren de mosselen. Bij het 50-jarig bestaan van restaurant "de Bus" op 10 oktober 1988 hanteerde Peter Sr. voor zijn klantenkring, alleen op die middag, de prijslijst van 1938 en verdubbelde hij de opbrengst voor het Rode Kruis.
Helaas kwam Peter J. W. A. in 2000 op te jonge leeftijd te overlijden. Zijn zoon Peter Th. L. H. Jr. zette het bedrijf voort, maar na een te moderne interieur verbouwing tot een soort Mc.Donald, was het over met restaurant "de Bus" en besloot hij daarmee te stoppen in 2003.
De familienaam De Bus zou afkomstig zijn van de familienaam De Bussi, van een adellijke familie in Como (Italië) in het hertogdom Milaan omstreeks 1350. De Nederlandse tak begint met Jan de Bus, die ca. 1669 als Hugenoot naar Nederland is gekomen. De familie zou in het verleden ook twee heiligen hebben voortgebracht, te weten ene H. Francisca de Bussi (geboren te Rome in 1384 en aldaar overleden in 1440) stichteres van de Orde der Oblaten (Benedictinessen). Heilig verklaard door paus Paulus V in 1608. De tweede is de H. César de Bus (geboren in 1544 te Cavaillon-Frankrijk en overleden in 1607 te Avignon) stichter van de Congregatie van de Priesters van de Christelijke Leer. Heilig verklaard door paus Paulus VI in 1975.