EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

1916

Bijdrager:

Jaar:

Niet bekend

Stadsdeel:

Niet bekend

Buurt:

Niet bekend

Straat:

Niet bekend

Onderwerp 1.:

Gebouwen

Onderwerp 2.:

Molens

Onderwerp 3.:

Strijpse Molen van Gijsbers

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Strijpse molen van Gijsbers.

Beschrijving

De tweede molen aan de Zeelsterstraat. In 1750 gebouwd in Dordrecht als stellingmolen. Het bouwjaar in Strijp was 1885 als beltmolen. Op 22 juli 1928 is een brand met de grootste moeite voorkomen. Maar op 21 juni 1932 is de angst die menig molenaar heeft uitgekomen en is de molen in vlammen opgegaan. De molen was een korenmolen.


Geplaatst op

09-11-2005

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 18-12-2006
Naam: Redactie  
img

De molen van het type Beltmolen lag oorspronkelijk aan de Spuiweg, hoek Singel-Burgemeester De Raadtsingel in Dordrecht en droeg de naam De Oranjeboom/ v/h Grote Wip.
De molen werd gebouwd door Jac, één van de drie broers Roovers uit Oerle. De hinderwetvergunning werd verleend op 19 juli 1884.
Roovers bouwde de molen in het gebied waar molenaar Van Tuyn aan de Zeelsterstraat zijn klantenkring had. De meeste klanten bleven trouw aan Van Tuyn waardoor de molen zijn geld niet opbracht aan Roovers.
In 1891 huurde Willem van Grootel de molen voor een jaar. Daarna kocht hij de molen aan de Kapellerweg in Luyksgestel.
De achtkante molen zou ook oliemolen geweest zijn.
Molenaar Victor Gijsbers woonde tegenover de kerk, twee kilometer vanaf de molen, en kon af en toe de heien horen slaan.

Over de brand op 22 juli 1928 schrijft De Molenaar van 25 juli het volgende:
De mooi gelegen achtkant van den heer V.C. Gijsbers te Strijp, Eindhoven, is Zondagnacht aan het groote gevaar van in vlammen op te gaan ontsnapt door het kloeke optreden van den eigenaar en zijn knecht H. Toebosch, die om 2 uur 's nachts wakker schrokken daar naast hun woning voor den molen de vlammen meters hoog opsloegen uit te velde staande roggehoopen, die op baldadige wijze in brand gestoken waren. Door de overgroote hitte te trotseeren, konden de ferme blussers die blootsvoets ter hulp snelden, de vlammen van hun stoeren Oranje boom die in 1649 te Dordrecht gebouwd en in 1855 naar Strijp Eindhoven overgeplaatst is, afweren en den brand blusschen. Alle hulde aan de flinke blusschers, die wel recht op dank hebben van de (onderlinge) verzekering, daar zij voor haar rekening een aardige schadepost hebben afgeweerd.
Bron: www.molendatabase.nl


Datum: 13-12-2007
Naam: Nellie Gijsbers  
img

De molen is 's morgens tussen 5 en 6 uur in brand gevlogen. Mijn moeder werd wakker van het kraken, keek naar buiten en zag de brand. Ik (11 jaar) ging mijn moeder waarschuwen die eerst zei: je droomt. De stoppen van de elektriciteit waren gesprongen waardoor de bel van de voordeur het niet deed. De knecht liep dus door naar de molen en zette de deur open van de molen. De knecht woonde zoals de gewoonte was voor kost en inwoning in. Hierop vloog de molen echt in brand. Mijn vader kon nog net de vrachtwagen redden. De brandweer is gekomen en tijdens de bluswerkzaamheden is de molen in elkaar gestort in de holte van de molenberg.