EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

40293

Bijdrager:

Jaar:

1986

Stadsdeel:

Strijp

Buurt:

624 Drents Dorp

Straat:

Koenraadlaan/Bezemstraat*

Onderwerp 1.:

Religie

Onderwerp 2.:

Kloosters / Liefdesgestichten

Onderwerp 3.:

Capucijnerklooster, Koenraadlaan

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Capucijnenklooster

Beschrijving

Eind jaren twintig van de vorige eeuw werd aan de paters kapucijnen gevraagd of ze de zielzorg in het Drents Dorp op zich wilden nemen. In 1929 waren ze bereid hier een klooster en rectoraatskerk te vestigen. Mede door de economische crisis ontstond vertraging. Architect M. van Beek uit Eindhoven bouwde de kerk en het klooster aan de Koenraadlaan 59. Hij vernieuwde daarmee de traditionele opzet van een kapucijnenklooster. Pas op 1 januari 1937 konden ze met de zielzorg beginnen. Op 1 juni 1971 werd het rectoraat van de kapucijnen opgenomen in de nieuwe parochie Strijp. De kerk werd op 25 november 1979 gesloten. Het klooster is in 1991 verlaten en gesloopt, de Koenraadkerk was al rond 1989 afgebroken. Het in ambachtelijk-traditionele stijl opgetrokken klooster was L-vormig. De openbare kloosterkerk was een sobere, driebeukige baksteenbouw. Tussen kerk en klooster lag een woning met vier dakkapellen. De voortuin werd begrensd door een laag muurtje, de tuin zelf was omgeven door een hoge muur. In die muur was een poort met afdak en een houten gebint opgenomen. Zie ook de foto's 201, 25012 en 36773. (Red.)


Geplaatst op

05-09-2022

Reacties:

Datum: 06-09-2022
Naam: Martin Swinkels  
img

De pater die in de kapel van het Clarissenklooster in 1973 onze kerkelijke huwelijksinzegening begeleidde woonde hier en volgens mij heette hij pater Jans.


Datum: 07-09-2022
Naam: ad Thijssen  
img

Beste Martien. Was dat niet de schooipater of bedelaar? Zomer en winter geen sokken aan. Komisch manneke. Als je wat gaf kreeg je een prentje. Het hoefde niet altijd geld te zijn, het mochten ook levensmiddelen zijn. De Clarissen zelf gingen wel op bedelaarspad, maar dat waren alleen de buitenzusters. Zij verzorgden alles in de kapel, maar waren ook koster. En verder alles wat er binnen de muren gebeuren moest, tot op een bepaalde hoogte. Ook mochten zij niet het slot in, behalve bij calamiteiten. Ik ben er misdienaar geweest, dat was een leuke tijd. Dit was in mijn lagereschooltijd op de Lambertusschool.


Datum: 08-09-2022
Naam: Giovanni van Helvoirt  
img

Heel toevallig heeft pater Jans mij ook getrouwd bij de Clarissen in 1982. En voor goei weer op die dag, heb ik er nog een worst naar toe gebracht.