EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation

Geen Google maps coördinaten aanwezig

Uw selectie...

Fotonr.:

4899

Bijdrager:

Jaar:

2006

Stadsdeel:

Niet bekend

Buurt:

Niet bekend

Straat:

Niet bekend

Onderwerp 1.:

Plattegronden / Topografie

Onderwerp 2.:

Tongelre

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Loop van de Dommel door Tongelre

Beschrijving

Ook deze foto is genomen tijdens de Doe de Dommel dag 2-7-2006. Hij werd tentoongesteld op het observatiedek van de het gebouw van de Technische Dienst.


Geplaatst op

02-07-2006

Reacties:

Datum: 09-10-2006
Naam: Hans van Melis  
img

Wie weet er iets meer over deze 'Dommel' die uitloopt in de kleine Dommel?


Datum: 31-10-2006
Naam: Jan van de Waterlaat  
img

Wij noemden destijs die sloot "de Loo", wat aannemelijk is omdat de Loo liep achter de boerderij van Jan Joosten in de Loostraat (later Martens bussen). Bij de boerderij van Tinus van Breugel kwam de Loo samen met een andere sloot. Daar werd de sloot wat breder en dieper en had wat meer water, om vervolgens tussen Tinus van Breugel en Frans Faasen de Loostraat te kruisen naar het noorden. In die sloot hebben wij vaak stekelbaarsjes en louwkes gevangen. Dat die sloot ontsprong midden in het Hofke wist ik niet (had destijds meer belangstelling voor de mooie grote perziken in de tuin van de pastoor). Dit kaartje is vermoedelijk gemaakt om de afwatering van het gebied te regelen, naar aanleiding van het aanleggen van de spoorlijn naar Venlo, de bedding ligt er al gedeeltelijk. Volgens mij zijn de spoorsloten al gegraven. Dit kan ik opmaken uit het gegeven dat alleen de percelen die aan de Loo grenzen genummerd zijn. Of de Loostraat genoemd is naar de Loo of de Loo naar de Loostraat weet ik niet.


Datum: 31-10-2006
Naam: Hans van Melis  
img

Deze 'Dommel' heet op het kaartje Dorpsloop, en is heel wat ouder dan de spoorlijn.
De Dorpsloop is gegraven ter ontwatering en loopt niet toevallig langs de perceelsgrenzen. In de tijd dat riolering de soortnaam was van alle open (regen)waterafvoer lagen er heel veel lopen en graven. Een buis werd hooguit gebruikt als er een duiker gemaakt moest worden. Dit kaartje werd tijdens doe de Dommel tentoongesteld in de kantine van de TD, voor die dag observatiedek genoemd, omdat de dorpsloop weer gedeeltelijk gebruikt gaat worden voor regenwaterafvoer.


Datum: 01-11-2006
Naam: Jan van de Waterlaat  
img

Hans, Tongelre was voor 1920 een zelfstandige gemeente op het kaartje staat gemeente Eindhoven-Tongelre en Dorpsloop deze namen zijn er volgens mij later op geschreven.Ik denk dat het kaartje rond 1830 getekend is. Het gebied ten noorden van de Loostraat vanaf de boerderij van Frans Faassen heette de Loovelden daarom denk ik toch dat het De Loo moet zijn.


Datum: 01-11-2006
Naam: Hans van Melis  
img

Om precies te zijn staat er Gemeente Eindhoven-Tongelre Sectie A, C en G. Wat erg vreemd is. Het Dorp Tongelre had niet meer als 3 kadastrale secties A, B en C.
Tony van de Boomen heeft al de naam Brauwgraaf gevonden, jij de Loo, de TD Dorpsloop en Arthur Dommel. Er zijn vast nog meer namen te vinden voor deze Loop of Graaf. Het kaartje grijpt terug op 1832 met elementen van na de aanleg van de spoorlijn, is zeker van na 1920, en misschien wel gezien de helderblauwe kleur, speciaal voor de open dag getekend.


Datum: 07-01-2007
Naam: Tonny van den Boomen  
img

Dit is niet de Kleine Dommel maar de Brauwgraaf.


Datum: 08-09-2007
Naam: Mike Becht  
img

Als je nu over de Loostraat naar de spoorlijn rijdt kom je over een brede (plm 4 meter) verzakking van het wegdek, ongeveer 50 meter voorbij de boerderij van de rijschoolhouder. Zou dit te maken kunnen hebben met de vroegere loop van de sloot/beek die op dat punt de Loostraat kruiste?


Datum: 11-08-2023
Naam: Jan Spoorenberg  
img

Deze 'kaart' bestaat uit zes kaarten, schaal 1:5000, en beslaat héél Eindhoven. De afbeelding toont dus maar een klein stukje. De kaart dateert van omstreeks 1930 en wordt bewaard bij het Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.