EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

51846

Bijdrager:

Jaar:

Niet bekend

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

111 Binnenstad

Straat:

Nieuwstraat

Onderwerp 1.:

Horeca

Onderwerp 2.:

Cafés

Onderwerp 3.:

Centrum, Café Neuf

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
  • img
Nieuwstraat

Beschrijving

De Nieuwstraat vanaf de Markt gezien. Foto omstreeks begin jaren twintig van de twintigste eeuw. 
In 1866 reed de eerste trein het Eindhovense station binnen. Dit eerste station van het toen nog kleine Eindhoven was de reden een nieuwe verbindingsweg aan te leggen, genaamd Nieuwstraat. De Nieuwstraat liep van de Markt naar de Vestdijk, waardoor aansluiting ontstond met de Dommelstraat, Stationsplein en het station. Ook de paardentram, die in 1888 haar intrede deed, maakte gebruik van de Nieuwstraat voor het traject naar Geldrop.
Op de hoek rechts is nu een ingang van de Heuvel. Het gebouw met het puntdak is Café Neuf (zie ook foto 29274). Links daarvan om het hoekje het pand waarin later de bekende fotowinkel Rinck was (zie foto 52071). Tussen dat pand en het café zien we een smalle gang, die ook goed te zien is op 29274. Die gang ging naar een achter de gebouwen gelegen schuur, waarin in de jaren zestig de bekende disco "De Schuur" was (zie foto 12135).
Links is er nog een ononderbroken bebouwing, want de Hermanus Boexstraat was er nog niet.
Ver op de achtergrond staat het gebouw op de hoek van de Dommelstraat en het Stationsplein, waarin heel lang Lebesque gevestigd was en later de Danssalon. (Red.)


Geplaatst op

04-01-2021

Reacties:

Datum: 06-01-2021
Naam: Paul van der Cingel  
img

Kleine correctie. Het klopt dat de Hermanus Boexstraat er nog niet was, maar de rij was wel onderbroken. De villa van Boex stond schuin op de hoek van de Nieuwstraat en het laatste gebouw aan de Markt, je weet wel met dat torentje waarop een windijzer in de vorm van een olifant. Die winkel had nog een etalage links om de hoek en kan beschouwd worden als het eerste pand van de Hermanus Boexstraat. Toen er serieus aan de Hermanus Boexstraat werd begonnen moesten al die oudere panden verdwijnen, naar oud Eindhovens recept.