EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

53772

Bijdrager:

Jaar:

2004

Stadsdeel:

Strijp

Buurt:

639 Bosrijk

Straat:

Zandkasteel

Onderwerp 1.:

Gebouwen

Onderwerp 2.:

Monumenten

Onderwerp 3.:

Rijksmonumenten

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Voormalig luchthavengebouw Welschap

Beschrijving

Het voormalige luchthavengebouw van Vliegveld Welschap, de voorloper van Eindhoven Airport. Het vliegveld werd in 1932 geopend. Philips speelde een belangrijke rol in de komst van een vliegveld bij Eindhoven en Frits Philips had er zijn eigen vliegtuig staan (zie foto 37280). In de Tweede Wereldoorlog werd het door de Duitsers als militaire vliegbasis Fliegerhorst Eindhoven gebruikt. Later kwam hier de Vliegbasis Eindhoven waarvan een klein deel was bestemd voor de burgerluchtvaart. Het luchthavengebouw huisvestte een wachtruimte en douanefaciliteiten en in het torentje zetelde de luchtverkeersleiding (zie foto's 20729 en 21048). Het vliegveld en de luchtverkeersleiding zijn nog steeds in handen van defensie.
Nadat Eindhoven Airport verhuisde naar de huidige locatie stond het gebouwtje er troosteloos bij (zie bijvoorbeeld foto 23000). Toen begin deze eeuw de wijk Meerhoven werd gebouwd ging het dienst doen als Informatiecentrum Meerhoven. Toen de bouw van de wijk al vergevorderd was en het informatiecentrum niet meer nodig, werd het een wijkcentrum (zie foto 27178). Ook die rol ging voorbij, want in een oude vliegtuighangar is wijkcentrum De Hangar geopend. Het luchthavengebouw doet sindsdien dienst als bed & breakfast en biedt ook onderdak aan lunchroom Echt Welschap. (Red.)


Geplaatst op

11-08-2022

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 11-08-2022
Naam: paul van der Cingel  
img

De naam Welschap is verdwenen en waarom eigenlijk? Tientallen vliegvelden hebben hun oude namen behouden en kregen alleen de toevoeging van de stad plus het woord airport. Bijvoorbeeld Heathrow London Airport of Schiphol Amsterdam Airport. Wie weet wordt het in de toekomst ooit nog Welschap Eindhoven Airport? Na de oorlog werden het vliegveld en de bijbehorende gebouwen nog gebruikt voor een klein deel van de burgerluchtvaart. Op zondag vloog regelmatig een privévliegtuigje boven de stad en nu zie ik er af toe weer een. Ook was er een zweefvliegtuigclub actief. Bij het gebouwtje op de foto was een terras waar 's zomers enkele tientallen bezoekers wat kwamen drinken. Ook waren er af en toe demonstraties van de Luchtmacht, bijvoorbeeld van de Gloster Meteors, de eerste straalvliegtuigen van Defensie.


Datum: 13-08-2022
Naam: bert van herk  
img

Wat de redactie opnoemt weet ik ook nog allemaal. En ook die grote vliegshows die er gegeven werden, waar Eindhoven voor leegliep. Dat is allemaal voorbij, dat is niet meer van deze tijd. Toen was er nog wat te beleven.


Datum: 14-08-2022
Naam: bert van herk  
img

Paul heeft wel gelijk. Ik ging er naar kijken om de General Dynamics F-111F te zien, een prachtig toestel. Het was een van de eerste dat beweegbare vleugels had en mach 2,2 kon vliegen. Maar ja, die vliegshows zijn er nu ook niet meer. Weer iets moois verdwenen.


Datum: 15-08-2022
Naam: ad Thijssen  
img

Eindhoven Airport is officieel een militair vliegveld, is mij verteld.


Datum: 15-08-2022
Naam: Eric Kemperman  
img

Paul, de originele namen zijn verdwenen omdat Nederlanders negatief denken over hun eigenheid, en omdat men "denkt" dat die namen voor Engelssprekenden te "lastig" zijn om uit te spreken. Er is een misvatting dat "Amsterdam Airport" appelleert aan een "wereldstad", en Schiphol aan een knollenveld. Zo verdwenen dus ook de namen Zestienhoven, Beek en Welschap. Met dank aan de snelle reclamejongens... Heel jammer, want in de Engelstalige wereld vindt men juist de historische namen veel mooier en aansprekender dan de nietszeggende stadsnamen.


Datum: 18-08-2022
Naam: paul van der Cingel  
img

Ad, dat is, denk ik, gedeeltelijk waar, want volgens mij is burgerluchtvaart op Welschap nooit weggeweest. Ja, Eric, dat zou best kunnen, zelfs de naam van ons eigen land wordt vaak vervangen door Holland. Nederlanders beweren in het buitenland te vaak uit Holland te komen. En hoeveel Nederlanders noemen hun eigen taal niet "Hollands"? Lang geleden, op vakantie in het buitenland, kwam een landgenoot op me af die wat wilde vragen en hij begon met te zeggen dat hij mij "Hollands" had horen praten. Hij schrok zich wild toen ik hem zei:"Dat spreek ik niet, ik spreek Nederlands". Zelden iemand gezien die zich zo snel uit de voeten maakte.


Datum: 19-08-2022
Naam: bert van herk  
img

De gemeente Eindhoven en de provincie Noord-Brabant zijn elk voor 24,5% aandeelhouder. De grond is eigendom van de Koninklijke Luchtmacht en het militaire deel (Vliegbasis Eindhoven) draagt nog steeds de naam Welschap (wiki).