EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation

Geen Google maps coördinaten aanwezig

Uw selectie...

Fotonr.:

54552

Bijdrager:

Jaar:

1955

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

111 Binnenstad

Straat:

Emmasingel

Onderwerp 1.:

Gebouwen

Onderwerp 2.:

Industrieel Erfgoed

Onderwerp 3.:

Lichttoren

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Complex Emmasingel

Beschrijving

Philips-complex Emmasingel, met in het midden de Lichttoren op de hoek van de Emmasingel en de Mathildelaan. Deze werd gebouwd in 1921/1922. Aan de rechterkant van de Emmasingel ligt het gebouw dat nu de 'Witte Dame' heet. Dat stuk werd gebouwd tussen 1930 en 1931. Deze gebouwen waren toen nog niet wit. De witte beschermlaag werd er pas in 1953 opgezet. Tussen de Lichttoren en de witte gebouwen staat een lager vierkant gebouw. Dat was een van de eerste hoofdkantoren van Philips (1910). Het riviertje de Gender liep hier onderdoor. Aan de overkant ligt het hoofdkantoor van Philips dat dateert uit 1927. Sinds de jaren '90 werd dit gebouw aangeduid als de 'Bruine Heer'. Nu heet het complex 'De Admirant'. Pal erachter staat het eerste Philipsfabriekje, waarin het concern in 1891 startte, nu het Philips Museum. De diagonaal aan de Bruine Heer gebouwde vleugel is een latere uitbreiding. Langs het gebouw is nu een deel van de Nieuwe Emmasingel. Vroeger liep die straat door tot aan de Vijksteeg, die op de Vrijstraat uitkwam. Het stuk van het Emmasingelcomplex dat parallel aan de Willemstraat ligt, werd in 1928/1929 gebouwd. Het stukje dat daar weer loodrecht op staat is van 1927/1928.
Op deze foto is het hoofdspoor er al en ligt het laagspoor er ook nog. Iets boven de Philipsgebouwen ligt midden op de foto het Wilhelminaplein, met een aantal geparkeerde bussen. Rechtsboven zien we het Lodewijk Napoleonplein. Daar loopt ook nog het Bels lijntje, dat net voorbij de Lichttoren van de hoofdspoorlijn afsplitst. (Red.)
 


Geplaatst op

08-11-2023

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 13-11-2023
Naam: Eric Kemperman  
img

Rechts op de foto zie je ook waar de doorsteek voor het Bels Lijntje moet komen, om op het hoogspoor aan te sluiten. Dat was maar voor korte duur, want in 1957 stopte het personenvervoer en enkele jaren later alle vervoer.