EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

54657

Bijdrager:

Jaar:

2017

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

112 De Bergen

Straat:

Zwembadweg

Onderwerp 1.:

Begraafplaatsen

Onderwerp 2.:

St Catharina

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
St. Catharinakerkhof

Beschrijving

Het merendeel van de grond van het huidige St. Catharinakerkhof werd op 15 september 1875 aangekocht: voor een bedrag van ƒ 3000,- kwam het kerkbestuur in het bezit van een perceel van 8,5 ‘loopens’ groot (1 loopen is 1/6 hectare). De grond werd aan de noordzijde begrensd door het buitengoed Het Paradijs en het riviertje De Rungraaf, dat de grens vormde tussen de gemeenten Eindhoven en Gestel. Het gemeentebestuur van Gestel reageerde op 8 juli 1877 positief op het verzoek tot vergunning voor een bijzondere begraafplaats op grond van artikel 14 van de wet van 10 april 1869. De stadsarchitect J.H. van Dijck liet rondom het hele perceel een gracht aanleggen, met een haag thuja’s als afscheiding, en een toegang aan de kant van het Klein Paradijs. Later, in 1916, werd deze gracht gedempt voor de bouw van de huidige monumentale muur.
Het kerkhof werd, zoals toen gebruikelijk, ingedeeld in vier klassen. De vierde klasse was bestemd voor onvermogenden en overledenen die niet in gewijde grond begraven mochten worden (bijvoorbeeld protestanten); een indeling die nog tot 1995 is blijven bestaan. De eerste begrafenis vond plaats op 28 juli 1877, toen Johanna Maria den Boer-Vervoort, echtgenote van bakker Arnoldus den Boer, op derde klasse ter aarde werd besteld.
Vele begrafenissen volgden, waaronder tijdens de Eerste Wereldoorlog die van Belgische vluchtelingen en militairen van het 20e en 23e regiment, die gelegerd waren aan de Belgische grens; slachtoffers van de bombardementen op de binnenstad van Eindhoven in 1942, 1943 en 1944 en tijdelijke begravingen van evacués uit het oorlogsgebied gedurende de bevrijdingsperiode van september 1944 tot maart 1945. Een klein deel van het St. Catharinakerkhof werd in 1877 aan de gemeente Eindhoven afgestaan als algemene begraafplaats totdat de gemeente in 1922 de Algemene Begraafplaats Woensel (Oude Toren) in gebruik nam. Ook de zusters van het R.K. Binnenziekenhuis beschikten hier over een eigen kerkhofje vanaf 1935 tot in de jaren zeventig.
Ook ligt er één landverrader op dit kerkhof, die tijdens de Tweede Wereldoorlog landgenoten aangaf bij de SD.
Op de foto zien we enkele familiegraven, waaronder grote grafkelders liggen van de families Wijers, Mignot en de zijtak Mignot-Bouvy. Maar ook de familie Fens (van de noteris) en de adellijke familie Smits van Oyen hebben op deze begraafplaats een monumentale grafkelder. (Red.)


Geplaatst op

11-01-2024
Geen reacties gevonden bij deze foto