EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

684

Bijdrager:

Jaar:

1904

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

111 Binnenstad

Straat:

Jan van Hooffstraat/Korenstraat*

Onderwerp 1.:

Gebouwen

Onderwerp 2.:

Gemeentehuizen

Onderwerp 3.:

Eindhoven, Rechtestraat

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Eindhovensch Raadhuis

Beschrijving

Dit prachtige gemeentehuis werd in 1967 gesloopt vanwege een nooit uitgevoerde wegdoortrekking. En die sloop wordt nu door eenieder betreurd.


Geplaatst op

03-07-2005

Reacties:

Datum: 23-08-2005
Naam: Rini Talens  
img

Dit is gebeurd onder het bestuur van burgemeester Witte. Er is voor Brabantse doen toch flink tegen de sloop v.h. oude stadhuis geprotesteerd. 'Witte, da ge bedankt bent, da witte.'


Datum: 05-07-2006
Naam: Bauke  
img

Die trappen en het bordes zijn in 1932 vervangen. Dat heb ik ook ergens gelezen. Maar waar? Mijn oma en andere bekenden van mijn vader beweren bij hoog en bij laag die trappen gekend te hebben. Mijn oma is in 1957 in Eindhoven komen wonen. Dat kan dus nooit. Maar was er een andere trap of iets dergelijks? Want meerdere mensen schijnen de trappen bij het stadhuis gekend te hebben. Wie weet hier meer over te vertellen? Of wat is een goede bron dat de trappen in '32 zijn verwijderd?


Datum: 05-07-2006
Naam: Peter Vermeulen  

Misschien ben je zelf wel de bron. Bij foto 487 geef je zelf een verklaring dat de foto vooroorlogs moet zijn.


Datum: 10-04-2007
Naam: Lies van Berlo - Kosterman  

In 1926 ben ik geboren en van 1930 tot 1942 ben ik in de Jan van Lieshoutstraat op school geweest. Ik heb die trappen nog gekend, maar ik mocht niet naar boven lopen en de andere kant er weer af, wat sommige kinderen toch deden. Mijn moeder vond het te gevaarlijk, ik was pas 6 jaar en het afbreken van die trappen weet ik nog heel goed.


Datum: 01-08-2007
Naam: Jan de Waal  
img

In 1945 waren de trappen er nog, zie de trouwfoto van mijn ouders op eindhovenfotos.nl/stadhuis.htm <<< is jouw emailadres er ook nog? (Peter) >>>


Datum: 03-08-2007
Naam: Peter Vermeulen  

Ik denk dat je je vergist Jan. Ik vermoed dat jouw ouders daar de trappen van een kerk afkomen en zeker niet van het oude stadhuis.


Datum: 04-08-2007
Naam: Luc van Antwerpen  
img

Het verhaal ging destijds dat tijdens een raadsvergadering (waarin sloop van het oude gemeentehuis de agenda zou passeren) de slopers al bezig waren de torenspits naar beneden te halen. M'n broer heeft aan de achterzijde de verwrongen klokwijzers en het houten klokkewiel uit het puin getrokken. In ieder geval was deze sloop een eeuwige zonde!


Datum: 26-06-2008
Naam: Leo Koenen  
img

Niet om treuren. Over enkele jaren wordt het opnieuw opgebouwd met hulp van de Eindhovense bevolking, door giften te storten op gironummer 0000. Beertjes, munten, drinkbekers, ga zo maar door, met afbeeldingen van het toekomstige stadhuis zullen genoeg afnemers hebben. In Dresden ging het ook met de Frauenkirche op deze manier. Op de plaats waar nu een schoenenwinkel staat mag iedere Eindhovenaar van deze winkel een stuk puin kopen, de opbrengst gaat naar het te bouwen stadhuis. Luchtkastelen bouwen is ook leuk.


Datum: 27-06-2008
Naam: Flos Brouwer  
img

Leo Koenen, je hebt mooi praten. Luchtkastelen bouwen is inderdaad leuk, maar luchtkastelen horen in sprookjes en dromen thuis en niet in de harde realiteit. Dit prachtige gebouw is, ondanks veel tegenstand van de Eindhovense bevolking, gesloopt voor een plan dat nooit is doorgevoerd. Een gelijkwaardig gebouw zullen we er nooit voor terug krijgen. In elk geval niet meer tijdens mijn leven. Ik denk dat ik in dat verband namens velen spreek. Dus Leo, droom lekker verder.


Datum: 28-07-2008
Naam: Leo Koenen  
img

Helaas Flos heeft U niet goed begrepen wat ik ermee bedoel. In het kort, schoenenwinkel weg en het stadhuis weer snel opbouwen. Moet mogelijk zijn met hulp van de bevolking. Kijk naar de Duitse steden, sommigen zijn weer orgineel opgebouwd. Wat die luchtkastelen betreft bedoel ik dat het nooit zal gebeuren vanwege (je raadt het al) GELD.


Datum: 29-07-2008
Naam: Flos Brouwer  
img

Dat is dus óók precies wat ík bedoel. Hebben we elkaar tóch goed begrepen. Leo, je mag me "je" noemen. "U" is voor oude(re) mensen en, ook al heeft dit mens in bovenstaand gebouw vertoefd, wil dat nog niet zeggen dat ik al oud ben.


Datum: 31-07-2008
Naam: Marinella Meulensteen  
img

Het bordes en de originele trappen mogen wel verwijderd zijn in 1932, maar er zijn toch andere trappen voor in de plaats gekomen. Ik kan me nog goed herinneren dat ze parallel stonden aan de straat en dat ik er over gelopen heb in de jaren '50


Datum: 01-08-2008
Naam: Bauke Hüsken  
img

Zijn er dan echt geen foto's van die 'nieuwe' trappen? Ik zou die graag zien. Voor wat betreft het wederopbouwen van het oude stadhuis; ik ben een voorstander. De vraag is alleen of de oude bouwtekeningen nog bestaan. Wisten jullie trouwens dat de meest rechtse verticale stenenrij van het oude stadhuis zich nog steeds tussen de moderne bebouwing bevindt? Jan Spoorenberg wist me dit te vertellen. En ik ben gaan kijken; het klopt!


Datum: 11-07-2009
Naam: Dylan  
img

Ik zou het wel aandurven om iets op te richten voor een herbouw van het stadhuis alleen zou niet weten hoe. Campagne voeren? Mensen overhalen? Handtekeningenactie?


Datum: 17-02-2010
Naam: Gerard de Beurs  
img

Heren, jullie kunnen gaan bouwen. We zijn inmiddels twee jaar verder en de bouwtekeningen zijn geplaatst op EiB. << zie foto 23020 t/m 23026 (red.) >>


Datum: 17-02-2010
Naam: An de Groof  
img

Het oude stadhuis is in de oorlog ook een tijdje distributiekantoor geweest. Later is de Kunstnijverheidsschool er gevestigd. René Smeets was toen de directeur, Karel Vermeeren, De Jong en Brokken waren o.a. de docenten.


Datum: 07-04-2013
Naam: Wim Coolen.  
img

Kees Bol gaf portrettekenen helemaal boven onder de hanenbalken en Jan Louwers L.O. handtekenen in het lokaal links naast het balkon. Van Jan Louwers had ik tekenles gehad op de ambachtsschool. Hij zei dat ik L.O. handtekenen moest halen op zaterdagmiddag bij hem in het oude gemeentehuis in de Rechtestraat. Nadat ik die akte haalde in 1955, ben ik nog twee jaar ook op zaterdagmiddag, een trap hoger, naar Kees Bol gegaan voor portrettekenen. Kees werkte graag met modellen uit het Labrehuis, met doorleefde koppen, die voor een rijksdaalder en een kop koffie een hele middag poseerden.


Datum: 14-06-2014
Naam: Wim Roxs  
img

Ik kan me zo vaag herinneren, dat er rechts van het oude stadhuis een toegang was naar een fietsenstalling, opzij of achter het stadhuis, klopt dat? Ik heb er vaak mijn bromfiets gestald.


Datum: 14-06-2017
Naam: Gerard van de Vorle  

Waar is het allemaal gebleven? Oud stadhuis, foto in de krant. Voor het slopen van dit pand hebben we de trommel van het carillon en de steunen en nog wat assen uit het pand gehaald, gecodeerd en naar de Gemeentewerf afgevoerd.


Datum: 15-06-2017
Naam: Johan Vervest  
img

Tussen puin en schroot afgevoerd en vernietigd. En dat om een weddenschap tussen twee wethouders. De heer Hoppenbrouwers (onlangs nog door de koning onderscheiden), die feitelijk buurman was, leeft nog en kan dit bevestigen. De weddenschap had als inzet een doos sigaren. Dat in de vijfde stad van Nederland. Hoe is zoiets mogelijk?


Datum: 20-06-2017
Naam: Eric Kemperman  
img

Het plan dat het noodzakelijk maakte om het stadhuis te slopen is nooit uitgevoerd (doorsteek van Keizersgracht naar de Markt), maar verder paste het wel "in de tijdgeest". Zoveel steden in Nederland wilden zich spiegelen aan het toenmalige ideaalbeeld van brede avenues en afbraak van "krotwoningen" (die men decennia lang bewust verwaarloosde). In bijna alle steden is dit gebeurd, zie b.v. Tilburg (centrumring) of Utrecht (Hoog Catharijne). Eindhoven staat op een "mooie" 2e plaats achter Rotterdam wat betreft de "vernieuwings/vernielingsdrang". Uiteindelijk was geldgebrek de reden dat veel plannnen niet doorgingen of vertraagd werden, tot in de jaren '70 "de tijdgeest" kantelde en met monumentenzorg geld opgehaald kon worden i.p.v. met afbreken.