Bijdrager Peter Vermeulen
Jaar: 1938
Locatie 1.:Stratum |213 Elzent-Noord |Elzentlaan
Onderwerp.: Scholen / Onderwijs |Voortgezet Onderwijs / Scholengemeenschappen |St Joriscollege-St Catharinalyceum
St. Joriscollege/St. Catharinalyceum (9)
Beschrijving | Het docentencorps in 1938. Zittend v.l.n.r.: E. Wintermans (gedeeltelijk zichtbaar), J. Spijkerman, J. van Gils, M. Gooskens, J. Zuylen, T. de Poorter, T. v.d. Donk, T. Malmberg pr., J. v. Hellenberg-Hubar, J. Bongenaar, L. de Bruyn, E. Noyons, M. van Overeem, J. Berkvens. Staand v.l.n.r.: J. van Rooij, L. Steens, P. van Lent, P. van Eck, H. Weytens, A. Spijkerman, J. Schrijvers, R. Bosselaers, E. Gieskens, J. Sigmans, J. van Frankenhuysen, J. van den Heuvel pr., C. Verwiel, J. Zwijsen, W. Visser, P. Bank, G. Acket, F. Geraerdts, F. van Tuijl, K. van Ishoven, G. van Os, F. Overing, G. Knuvelder, G. Stroucken, J. Stoffers, X. Wolters. |
---|---|
Geplaatst op | 04-11-2006 |
Reacties
Naam: Henk Mariën
Ik heb veel later op het Joris gezeten, tweede helft vijftiger jaren, maar ik herinner me nog de heren Spijkerman, J. Zuylen (Rooie Nol), H. Weytens (Slappe Harry), Van Frankenhuysen (de Siep), J. Zwijsen (die steeds de kast in dook voor een borreltje), G. Acket (Witbol?), Geraerdts (De zweetbil), van Ishoven (De piemel?), J. Stoffers (De kuus en zijn zoon Het biggetje).
Naam: Lieke Slegers-Roijers
Henk, ik weet er nog een. F. van Tuyl werd volgens mijn (overleden) man boertje van Tuyl genoemd. H. Weytens woonde destijds in de Boerhaavelaan en had een groot gezin. Van Ishoven woonde ook in de Boerhaavelaan. Mijn opa woonde tegenover Weytens, waar mijn tante nu nog woont. Ik ken jou trouwens ook nog van vroeger. Ik ben een zus van Therese Sauter-Roijers.
Naam: Frank Zuylen
J. Zuylen was mijn vader, voluit Johannes, Egidius, Francois. Die laatste naam was zijn roepnaam. Op deze foto is hij nog ongehuwd. Hij trouwt in 1940 en gaat wonen in de Edenstraat. Tijdens de oorlog wordt dat huis door de Duitsers gevorderd en mijn vader trekt met zijn gezin, vermoedelijk rond begin 1940, in bij de familie Berkvens in de Elzentlaan (25, geloof ik, recht tegenover de Ruusbroecklaan). Mijn moeder was toen in verwachting van mij en ik ben ik huize Berkvens ter wereld gekomen juni 1944. Later verhuisden we weer terug naar de Edenstraat, waar mijn ouders tot 1964 hebben gewoond. Daarna verhuisden ze naar de Jacob van Maerlantlaan, schuin tegenover het Catharinalyceum. Veel van de gezichten en de bijbehorende namen komen me bekend voor. Er was een goed onderling contact tussen de docenten en hun echtgenotes. Twee leraren herken ik nog van het Augustinianum: Overing, de leraar Duits, en Spijkerman, leraar Engels. Ik heb het dan over 1960 tot 1962.
Naam: Margriet Michels
Vanaf ongeveer de jaren 50 was mijn vader gymleraar op het Joris en later daar ook onderdirecteur. Ikzelf zat op het Cathrien met mijn zussen Marie-Justine en Kitty. Maar we repeteerden met het schoolorkest in het Joris. Veel van de bovengenoemde namen ken ik nog. Er was op het Joris ook nog de leraar J. van Tuyl, die op de Floralaan woonde. En de leraar Frans Kees Broos. Op het Cathrien herinner ik me o.a. nog goed de namen van de heren Van Amelsfoort, De Bresser, De Gier, Van Sambeek en ook Mary Wolters en juffr. Booyens.
Naam: Henk Mariën
Margriet, ik herinner mij jouw vader erg goed. Tijdens de gymles liet hij ons oefeningen doen op het ritme van de blokfluit die hij bespeelde. Muziek was zijn grote hobby. Getuige ook het feit dat hij veel jongeren wierf om lid te worden van Jeugd en Muziek (La jeunesse musicale). Ikzelf ben daar jarenlang lid van geweest en kwam dan ook regelmatig naar een locatie in de Parklaan, waar dan mini-concerten plaatsvonden. Ik herinner mij ook nog dat Hans Kronenberg daar zijn koor van de kweekschool presenteerde, zijn latere kamerkoor Arti Vocali. Bestaat dit nog?
Naam: Ben Dankers
Hoewel ik in de jaren 1957 t/m 1961 op het Joris heb gezeten herken ik ook veel namen en vooral bijnamen. In mijn tijd had de heer Michels ook bijenkorven op het dak van het ketelhuis staan en een van mijn klasgenoten, een jongen uit Curaçao, Erwin Römer was bij Michels in de kost. En bij de heer Spijkerman heb ik een keer strafwerk gekregen en toen ik zei dat ik geen papier had, antwoordde hij dan schrijf je maar op toiletpapier en dat heb ik ook gedaan en bij hem thuis in de brievenbus gestopt.
Naam: Frank Zuylen
Margriet, jouw vader gaf ook heilgymnastiek. Hij heeft mij, op verzoek van mijn vader, nog eens oefeningen laten doen in verband met mijn zwakke enkels (platvoeten). Ik kwam dan bij jullie aan huis in de St. Catharinastraat. Ik herinner me een kamer met onder meer een wandrek aan de muur.
Naam: Ben Dankers
Nog even wat bijnamen en herinneringen uit de jaren 1957-1961: Benjamins = Broer Konijn, Van den Berg, godsdienst = de Mozes, later als godsdienstleraar geassisteerd door de heer Sanders = Pieleke Sanders. Den Brabander gaf scheikunde en liet zowat de school ontploffen. Cees Broos had een of ander Frans kunststofautootje leek op een sportwagen en hij deed er ook heel stoer mee. Och en ik vergeet bijna Netje Plek, niet om aan te zien met haar maat bungalowtent roze BH onder een witte bloes. Van Eijk gaf wiskunde en smeet met krijt, borstels en radiatorknoppen als je iets uithaalde. De Natris, Engels, mijn heren u mag spieken zolang ik het maar niet zie en ging vrolijk de krant zitten lezen. Les Natte His: tropische vis kan niet tegen Chinese vechtvissen, alles ging kapot of werd opgevreten, koudwatervissen kunnen niet tegen een klein snoekje, er bleef alleen het volgevreten snoekje over. Papieren bootjes zinken na verloop van tijd in een aquarium, dan maar een terrarium, dat duurde ook niet lang, kikkerdril erin en jawel, minstens dertig kikkers. En toch hebben we er wel wat geleerd.
Naam: Ben Dankers
Die Renault Dauphine klopt, maar daarna had hij zo'n cabriolet-achtig showautootje.
Naam: Elly van den Akker - van Hoof
Cees Broos heeft duidelijk indruk gemaakt. Was ook een kleurrijk figuur die net even anders was dan andere docenten. Zo heeft hij eens een hele les besteed aan de vrouwelijke en mannelijke genitaliën, althans aan de Franse vertaling daarvan. Tot in de meest intieme details toe. Kregen we nog een schriftelijke overhoring van ook!
Naam: Ben Dankers
Broos was in ieder geval een leraar die zich weinig aantrok van de Knuvelder-doctrine en daardoor wellicht populair.
Naam: Margriet Michels
Henk Mariën, ik ken jouw naam niet, maar ben blij met je reactie. Over Jeugd en Muziek inderdaad, dat heb ik ook meegemaakt in de Parklaan. Ik was het vergeten, leuk dat je door deze site weer wat ophaalt uit die tijd. Eigenlijk zou ik ook wel eens wat meer willen horen van oud-orkestleden. Ik herinner me o.a. Ludo Thomassen, Hans van Beers, Jan van Kimmenade, Herman Princen en Jacques van Nieuwland (mijn twee zwagers), Nettie Koolen, Juul en Marieke van de Burgt, Louise Berger, wie ook nog meer?
Naam: Henk Mariën
Margriet, ik ken jou ook niet, maar ik herinner me het schoolorkest zeer goed. Je vader ging er helemaal in op. Karel Stienstra speelde klarinet. Je vindt hem op Schoolbank.nl op het St. Joriscollege. Ik ben van bouwjaar 1943 en van de namen die jij noemt, ken ik alleen Hans van Beers.
Naam: Lonneke Willems
Ja, dat schoolorkest en schoolkoor niet te vergeten. Ik heb ook heel wat jaartjes (tot 1965) meegespeeld in het schoolorkest; eerst sopraan/altblokfluit; later dwarsfluit en dat doe ik nog steeds. In mijn herinnering was er ook een Peter die prachtig dwarsfluit speelde. En dan niet te vergeten de kleine juffrouw van de administratie (van het Joris) met de grote contrabas. En dan natuurlijk de uitvoeringen, ook van het schoolkoor, waarbij we altijd begonnen met de schoolliederen, die zo prachtig door elkaar klonken dat ik er kippenvel van kreeg.
Naam: Margriet Michels
Hallo Lonneke, als je dwarsfluit speelde, ken je vast mijn zus Marie-Justine Michels. Zij speelde ook dwarsfluit en blokfluit. Herman Princen, nu haar man, speelde klarinet. Ellie van Dijck kennen wij ook. Zij is reeds overleden. Een andere zus, Kitty speelde cello.
Naam: Marie-Justine Princen michels
Henk, om ook maar eens een duit in het zakje te doen: Karel Stienstra speelde geen klarinet, maar dwarsfluit. Ik speelde ook dwarsfluit en we hebben jaren lang naast elkaar gezeten en we konden elkaar doed aanvullen. Zijn techniek was erg goed, mijn toon was veeeeeel mooier. Zijn fluit was altijd prachtig blinkend gepoetst, de mijne niet! Leuke tijd was dat.
Naam: Fred Looijmans
Ik zat op het Joris tussen 1965 en 1971 en een aantal leraren waren er toen nog steeds: Weytens, Sigmans, Van Frankenhuysen, Geraerdts, Van Tuijl, Van Ishoven, Knuvelder (in mijn tijd directeur), Stoffers. Dat die mensen ruim dertig jaar later nog steeds aan zo'n school staan heeft toch wel iets, vind ik. Dat is toch veel romantischer dan dat jobhoppen dat tegenwoordig wordt gepropageerd.
Eén naam ben ik hier nog niet tegen gekomen en dat is Anton Maessen, de muziekleraar/componist, toch heel erg bekend in de muziekwereld. Ik herinner me dat hij eens een prachtige uitleg gaf over De Moldau van Smetana. Als ik het nu nog eens hoor, denk ik daar altijd weer aan terug. Volgens mij was het muzieklokaal vlak bij de grote gymzaal aan het eind van de fietsenstalling.
Naam: Frans Strik
Ik zat op het St. Joriscollege van 1945 tot 1951 en heb prettige en minder prettige herinneringen. We hadden een zeer populaire leraar Nederlands: Jan van Houts. Hij moest van school vertrekken omdat hij ging verloven met een protestants meisje. Ik heb met enige medeleerlingen op de muur gekalkt: Als van Houts moet vertrekken dan kan St. Joris verrekken. Mijn leuke herinneringen waren die van het schoolkoor waarmee we vele uitvoeringen gaven o.a. de St. Nicolaascantate van Benjamin Britten. Veel leraren met hun bijnamen herinner ik me nog. de heer Zuylen (de zuil) had de pik op mij en gaf me altijd straf ook al was ik volkomen onschuldig. Soms was ik wel schuldig omdat ik over de meisjesspeelplaats gelopen had, ik werd toen voor drie dagen geschorst.
Naam: Jan Melis
Wat leuk al die herinneringen. Ik zat van 09-51 tot 06-56 op het Joris. Knuvelder kreeg als voorbereiding op zijn directeurschap een jaar zijn eerste jongensklas, 1f geloof ik, een samenraapsel van zittenblijvers, terug van gymnasium (of, zoals ik van een seminarie) en mislukkelingen van andere scholen daarbij nog 1 à 2 goede leerlingen, opgewaardeerd van de MULO. Wat hebben we een plezier gehad, boefjes die we waren. Ik ging voorwaardelijk over en met Kerst weer terug! Geen tijd om te studeren maar supergezellig. Naast Michels herinner ik mij de GUM, een oudere gymleraar en over muziek gesproken, ik denk aan Frans v. Amelsfoort. Nog geniet ik altijd van klassieke muziek en ik was al die jaren bij het schoolkoor door hem (en de meisjes, want het koor was wel gemengd). Ook Broos had een koortje. Zijn kleine auto was een Fiat 500 die we een keer over het hek hebben gezet toen dat al op slot was. We hadden ook juffr. Sede in die jaren, tegenpool van Netje. Verder de Pim voor Duits ook een Steens dacht ik en later een ned. leraar die geen orde kon houden en die we bv een fietsband om zijn nek gooiden. De Siep startte altijd de les met zes man voor de klas voor een soort quiz: en nu gaat Melis ons `ns vertellen waar Tietjaekstradeel dan wel ligt. Of, als er een raar antwoord werd gegeven: en wat is dat dan wel? Een wilde kattensoort in `t operagebouw van Borkel en Schaft? Ik ben nog steeds goed in topografie! Wat een tijd! Gelachen dat we hebben! In die vijf jaar heb ik drie jaar HBS gehaald na één jaar gymnasium. De mooiste tijd van m`n leven!
Naam: Peter van Berkel
Margriet Michels. Ellie (of Elly) van Dijck woonde indertijd toch aan de Nachtegaallaan? Jan Melis. tja, je zou mij ook een zij-instromer kunnen noemen, van het Augustinianum, maar dan enkele jaren later. Ook interessant: van Cees Broos weten we nu dat hij een Fiat 500 reed, een Renault Dauphine en een Renault Alpine (of Alpine Renault, zoals de echte kenners zullen zeggen). Algemeen: je moet steeds meer sites gaan bijhouden om op de hoogte te blijven.
Naam: Jac Coolen
Ik heb in de jaren zestig op het Joris gezeten. Van Broos herinner ik me nog dat hij vaak met zijn sportwagen even in een weekend naar Parijs reed. Het is ook gebeurd dat hij een vrouwelijke leerling dan mee nam. Hij was volgens mij ook een vrijgezel. Stoffers, de leraar Duits, was een interessant figuur. Hij dwaalde vaak van zijn les af en wist prachtige en boeiende verhalen te vertellen. Wij vonden dat wel goed, want dan volgde er minder huiswerk.
Naam: Frans Govaerts
Kees Broos woonde de laatste jaren van zijn leven in Mierlo. Ondanks al zijn pogingen om met meisjes om te gaan was hij homosexueel van aard. Ondanks zijn sarcastische instelling wist hij menigeen te stimuleren zoals hij mij stimuleerde waar ik wonderbaarlijk genoeg een 9 kreeg op mij eindexamen frans. Kwam in het mondelinge examen het woord prins voor dan moest je van keizer tot markies alle woorden noemen die hiermede samenhingen. En hetzelfde gold voor alle zintuigelijke woorden.
Naam: Rene Schellekens
Ik heb in de jaren 60 - 70 ook Franse les van Cees Broos gehad op de HBS. Ik weet nog dat hij een slof sigaretten durfde te verwedden aan een leerling als de taal Frans geen eindexamenvak werd. Hij verloor dus moest die slof afgeven maar was zo blij dat hij geen examen hoefde te begeleiden!
Naam: Jan Toirkens
Een andere leraar Frans waarover ik nooit iets van hoor was Charlie. Hij woonde op het Gerardusplein of Gerardusstraat. Heette hij Charles van Grinsven? Ik praat over de jaren 1954-1958. Hij was een heftige pijproker en bijna identiek aan Zwijssen, de tekenleraar.
Naam: Henk Mariën
Jan, die leraar Frans heette van der Griendt, inderdaad de Charlie. Het was een grote forse man. Ik heb nog contact met zijn zoon Dick, eerder ook wel Benedictus geheten. Dick en ik studeerden af in 1962, Dick op A, ik op B. Hij woonde in de Gerarduslaan. Verder hadden we in mijn tijd nog als Franse leraren dhr. Snoek uit de Petrus Dondersstraat en dhr. Evers.
Naam: Gerard Rooijakkers
Wat een herinneringen. Ik zat op SJC van 1967-72. De beroemdste leerling in mijn klas was Ryszard Malag die later Nederlands en PSV handbalcoach werd. Michels was conrector, Frans hadden we van Snoeck, die in die tijd een zeer fraaie Studebaker Hawk reed. Het was het laatste jaar voor Sigmans als gymleraar. Hij woonde op de Lissevenlaan in Waalre, Louis Derijks als tekenleraar, Braun voor Duits en zijn vrouw gaf Nederlandse taal. Ik had ook Nederlands van een kereltje dat er prat op ging dat hij de Playboy las. Hij plaatste die (in de geelbruine envelop) pratserig op de lessenaar. Ook het laatste jaar voor Spijkerman, die ook aan de Lissevenlaan woonde. Snoek stierf in zuid-Frankrijk tengevolge van een ontstoken appendix. Dat was een schokkend moment. Hij begon de les altijd met het tevoorschijn halen van zijn stofdoek waarmee hij de stoel en tafel schoonmaakte alvorens met de les te beginnen. Ik herinner dat we eens het krijtstof van de schoolbordborstel uitgebreid over de stoel en tafel verstuifden. En dan begon hij met het Onze Vader in het Frans. Ik kan het nog steeds opdreunen. We hadden ook een heus rookbomincident in de tijd van de Rode Jeugd en de protesten tegen de Vietnamoorlog en we leerden de musical Hair op muziekles. Leuke tijd als ik zo terugkijk. In 1972 ging ik met YFU naar Amerika en tegenwoordig woon ik in Auckland NZ. Het kan verkeren.