EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

94

Bijdrager:

Jaar:

1910

Stadsdeel:

Gestel

Buurt:

711 Schrijversbuurt

Straat:

Hoogstraat

Onderwerp 1.:

Bedrijven / Industrie

Onderwerp 2.:

Textielindustrie

Onderwerp 3.:

Kerssemakers

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Linnenweverij Kerssemakers te Gestel

Beschrijving

Nog een oud textielbedrijf, Linnen- & Damastweverij G. Kerssemakers, dat helaas is verdwenen. Het lag aan de Hoogstraat, hier op de voorgrond met de trein naar België, en grensde aan de linkerzijde aan wat nu de Boutenslaan is. Het huis vooraan was het woonhuis van de fabrikant zelf. Overigens moet vermeld worden dat de tekening wat uit verband is, de bedrijfspanden ogen groter dan ze in werkelijkheid waren. De datering is slechts een gissing. In 1936 brandde de fabriek voor een groot deel uit, maar werd weer herbouwd. Om de aanleg van de Boutenslaan mogelijk te maken werd de fabriek in 1957 gesloopt.


Geplaatst op

17-04-2005

Reacties:

Datum: 28-08-2005
Naam: Hans van Melis  
img

De villa is zeker niet overdreven voor een foto van het woonhuis van fabrikant Kerssemakers zie foto 1099.


Datum: 29-08-2005
Naam: Rini Talens  
img

Dit getekende huis lijkt wel ontzettend veel op het "gemeente" huis op foto 689. Tussen dit huis en de fabriek staan op de foto nog 2 andere huizen.


Datum: 04-09-2005
Naam: Redactie EiB  

Na nog wat boeken te hebben doorgebladerd, waarbij met name het boek 'Oud Gestel, tussen Gender en Tongelreep' van J.C.Jegerings veel informatie bleek te bevatten, zijn we dan in staat om een (bijna) volledig overzicht te geven van de woningen en fabrieken van de familie Kerssemakers. En tevens aan te kunnen duiden waar ook het Gemeentehuis en de burgemeesterswoning was gelegen.
Als we uitgaan van de bovenstaande tekening, dan vermelden we ter oriƫntatie dat rechts naast het meest rechtse pand op de tekening de huidige Boutenslaan (rondweg) loopt. Waar nu deze Boutenslaan loopt was een zandpad dat de eigenlijke hooftoegang tot de fabriek was. In de volksmond heette dit het Kerssemakerspad.
Zouden we nog veel verder naar rechts kunnen kijken dan zouden we nummer 309 kunnen zien dat het burgemeestershuis was, zoals afgebeeld op foto 284.
Het meest rechtse pand op deze afbeelding was aanzienlijk kleiner, 4 ramen in plaats van 10, en ook de achterliggende fabriek met sheddaken was kleiner. Het kantoorgebouw bestond maar, u raad het, ook dat was kleiner. Dit rechtse gebouw, de textielfabriek van G. Kerssemakers, was Hoogstraat 235.
Deze fabriek werd afgebroken. Het pand met de sheddaken daarachter werd later het garagebedrijf EAM. Nu kennen we het nog steeds, maar nu als een brandschadewinkel op de hoek Boutenslaan.
Weer verder naar links kijkend zien we een groot hek. Daar moet u zich een smal hekwerkje met ingang indenken.
Nog verder naar links staat de prachtige woning met 7 ramen per verdieping. Dit is wel op juiste grootte getekend. Het was Hoogstraat 233, de directiewoning van G. Kerssemakers. Achter zijn tuin ziet u nog een fabriek getekend. Welnu dat laatste was een verzinsel van de tekenaar. De tuin grensde aan de achterzijde aan de Scheidingstraat. Deze directiewoning werd helaas gesloopt.
Gaan we nog verder naar links dan zien we nog een hekwerk met daarachter struiken. Dit is Hoogstraat 231. Er stond een prachtig pand, dat werd bewoond door Jacques Kerssemakers. Nu kennen we dit pand als het 'Ritahuis'. Zie daarvoor foto 428 en foto 788.
Als we ons indenken voor dit laatste pand te staan en we kijken naar de overzijde en naar links dan zien we de Sigarenfabriek Kerako (Hoogstraat 270-272), zoals afgebeeld op foto 1015 en foto 206. Ook deze gebouwen hebben het loodje gelegd.
Zouden we dan verder richting Blaarthem gaan dan vinden we, ook aan die rechterzijde, op nummer 368 het gemeentehuis, zoals afgebeeld op foto 1095.
De bovenstaande afbeelding kunnen we als foto's zien, genomen vanaf de overzijde van de straat, op foto 1099 en foto 689.


Datum: 31-10-2005
Naam: Anne Troost  
img

Van hier uit rechts van de fabriek zie je bomen. Dat is zo ongeveer op de hoek van de Hoogstraat en de Boutenslaan.
Deze bomen zijn voor een groot gedeelte weg op een na (de projectontwikkelaar kan daardoor nog steeds niet bouwen) een bijzonder exemplaar. Ook zie je als je goed kijkt op die plek nog een houtwal uit de tijd van Kerssemakers. Deze is ook door Vincent van Gogh geschilderd.


Datum: 21-12-2005
Naam: Willemijn Kerssemakers  
img

Leuk om te zien deze fabriek was van mijn opa. Mijn oma A. Kerssemakers heeft er nog vaak over verteld..


Datum: 27-10-2010
Naam: Frans van Beers  
img

De foto is vervangen door betere scan uit het boek Noord-Brabant's Nijverheid in Beeld.


Datum: 07-08-2011
Naam: Kees van der Hoeven  
img

De begintekst geeft 2 jaartallen die bijgesteld moeten worden, lijkt me. Er is sprake van de brand van 1936, maar knipsel 701 maakt duidelijk dat de brand in 1930 was. Of brandde het tweemaal?
Verder wordt 1957 als sloop van de fabriek genoemd, maar dat gebeurde later. Op de ansicht 3246, die geproduceerd werd in 1965, staat de (voormalige) fabriek nog overeind (al is het dan wel een autogarage geworden).


Datum: 29-11-2019
Naam: Mathi Prygoda  
img

De trein over de Hoogstraat was de stoomtram naar Reusel, richting Ardendonk en Turnhout.